Yaklaşık 6 asırdır Bosna Hersek sofralarının vazgeçilmezi olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Boşnak böreği, tarifimi paylaşacağım ama öncesinde annemden nasıl el aldığımdan kısaca bahsetmek isterim. :) Küçükken annemin yanından ayrılmaz maharetli elleri ile nasıl açtığını dikkatle izlerdim. Bizim evde Ramazan ayı boyunca 30 gün 30 tepsi boşnak böreği hazırlanırdı sanki boşnak böreği yenmeden oruç tutamayacağız gibi hissederdik. :) Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti olan boşnak böreği bayram sabahlarımızın ve özel günlerimizin de vazgeçilmez lezzetidir. Şimdi sizlerle en çok merak edilen püf noktaları ile boşnak böreği tarifimi veriyorum deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.

El Açması Boşnak Böreği Tarifi'nin Malzemeleri
1 kilo un
4 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı tuz (silme)
Yağlamak için
150 gr. tereyağı (eritilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
Ispanaklı börek harcı (ıspanakla, soğanı hafif kavurarak yaptım. Ocaktan aldıktan sonrada biraz peynir ekledim)
Hazırlanışı
Ilık suya elenmiş un ve tuzu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın ve pürüzsüz olana kadar yoğurun bu aşamada yoğrulma ve kaliteli un kısmı önemli baklavalık bir un kullanmanız lazim çünkü tamamen el yardımı ile yırtılmadan açacağız :) hamur yogruldukdan sonra sıcak havalarda 30 dakika soğuk havalarda 1 saat kadar dinlendirin.
Hamuru 2 eşit parçaya bölerek yuvarlayın ve yine yarım saat kadar dinlendirin.Koca 1 tepsi çıkacak 1 kilo unumuzdan .
Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açarak ( açarken merdaneyi içten dışa doğru kullanın) katı-sıvı yağ karışımı ile her yerini yağlayın.
Kenarlardan çekerek (eşit şekilde) hamuru inceltmeye başlayın.Eger iki kişi iseniz eliniz üzerinde döndürün ben tek başına yapabiliyorum yeni yapacaksanız daha küçük bezeler yapabilirsiniz tek başına açmak zor olacaktır:) Açtıkça yağı çekeceğinden, ara sıra hamuru yağlayın.
Hamuru inceltip büyüttükten sonra, kenarlarına börek harcından yayın.
Hamuru yine çekerek harcın üzerine kapatıp rulo yapmaya başlayın.
Tekrar çekerek ve ara sıra yağlayarak hamuru inceltip ortaya doğru rulo yapmaya devam edin.
Artık çekilmeyecek kadar hamur inceldiğinde, ortadan kesik atık büyük simit halkası gibi olan hamuru hafif çekerek uzatıp, yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine ortadan başlayarak spiral seklinde yerleştirin.
Tüm bezeleri yanı şekilde açtıktan sonra hamurun üstüne tereyağlı karışımdan sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.Çıkınca isteğe göre üzerine yoğurtlayıp ta tüketebilirsiniz. Afiyet Olsun:)