Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile, Cumhurbaşkanı Kararı ile uygulamaya alınan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın nasıl uygulanacağına dair detaylar açıklandı.

Teşvik belgesi alınması sürecinde, başvuru, harcama detayları, faiz ve kâr payı desteği, sigorta primi desteği, yatırım türleri, finansal kiralama ve mücbir sebep halleri gibi birçok alanda kapsamlı düzenlemelere yer verildi. Tebliğ ile birlikte Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında yapılacak ödemeler de kapsam altına alındı.

ELEKTRONİK BAŞVURU ŞARTI

Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, kamu kurum ve kuruluşları, kamu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ile yurtdışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri teşvik belgesi başvurularını Bakanlık internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yapabilecek.

Teşvik belgesi işlemleri Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS) üzerinden yürütülecek. Kuruluş süreci tamamlanmamış tüzel kişiler adına yapılan başvurular işleme alınmayacak.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINDA YERLİLİK KRİTERİ

Tebliğde, bazı yatırım türlerine özel teknik kriterler getirildi. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli üretim şartı öne çıktı.

Güneş enerjisi yatırımları için, panellerin üretiminin ingot dilimleme aşamasından veya öncesinden başlaması, panellerin yerli hücrelerle üretilmesi ve taşıyıcı konstrüksiyonların Türkiye’de imal edilmesi gerekiyor.

Rüzgar enerjisi yatırımlarında, kanat ve kulelerin yerli üretimi şartı getirildi. 1 Ocak 2026’dan itibaren teşvik alacak yatırımlarda, jeneratör veya naselin jeneratörünün de yerli üretim olması zorunlu olacak. Ancak, daha önce YEKA ihaleleriyle sözleşme yapmış ve lisans almış projeler bu kriterlerden muaf tutulacak.

DİJİTAL VE YEŞİL TEKNOLOJİLERE DESTEK

Yeni düzenleme, veri merkezi ve elektrikli araç şarj istasyonu yatırımları gibi alanlara yönelik özel teşvik kriterleri de içeriyor.

Akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı
Akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı
İçeriği Görüntüle

Veri merkezlerinde, tam doluluk oranında Güç Kullanım Etkinliği (PUE) değerinin en fazla 1,65 olması ve en az iki farklı telekom operatörüne ait fiber optik kablonun sonlanması zorunlu tutuldu. Ayrıca, yatırım tamamlandıktan sonra TSE Veri Merkezi Tesis Belgesi ibraz edilmesi gerekiyor.

Elektrikli araç şarj istasyonları için ise her bir ünitenin en az 120 kilovatsaat hızlı şarj kapasitesine sahip olması ve 1 Ocak 2026'dan itibaren temin edilen ünitelerin Türkiye’de üretilmiş olması şartı getirildi.

TEŞVİK BELGESİNE UYGUN YATIRIM TİPLERİ

Teşvik belgeleri, şu yatırım türlerini kapsayacak:

  • Komple yeni yatırım

  • Tevsi (genişletme)

  • Modernizasyon

  • Ürün çeşitlendirme

  • Entegrasyon

  • Nakil (taşıma)

Yatırımların, aynı il sınırları içinde yer alması zorunluluğu getirildi.

DESTEK ÖDEMELERİNE YENİ USUL

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi çerçevesinde faiz/kâr payı veya makine desteği gibi ödemeler, yatırım harcamasının yapıldığı yılı takip eden yılın yatırım ilerleme raporuna göre hesaplanarak yapılacak.

Sigorta primi işveren hissesi desteği ise:

Komple yeni yatırımlarda sağlanan istihdam için,

Diğer yatırım türlerinde ise mevcut istihdama ek olarak sağlanan istihdam için uygulanacak.

Ayrıca, mevcut istihdamın altına düşülmesi durumunda ilgili ay için prim desteği verilmeyecek.

YATIRIMCIYA ESNEKLİK SAĞLANIYOR

Değerlendirme süreci devam eden projeler, yatırımcının talebi üzerine Sektörel Teşvik Sistemi kapsamında değerlendirilerek uygun desteklerden yararlandırılabilecek. Gerekli görülmesi halinde teşvik belgeleri revize edilebilecek.

Tebliğ, yatırımların daha yüksek katma değer oluşturmasına yönelik kriterleri güçlendirirken, başvuru süreçlerini dijital ortama taşıyarak bürokrasiyi azaltmayı hedefliyor.