Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Mayıs 2025’e ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Verilere göre mayısta kurulan şirket sayısı, bir önceki aya kıyasla yüzde 15,5 artarak 8 bin 716’ya ulaştı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 13,2 artışla 2 bin 921 olarak kayıtlara geçti.

Ocak-mayıs dönemine ait beş aylık verilere göre ise 2025’te Türkiye genelinde kurulan toplam şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azaldı. Söz konusu dönemde 44 bin 896 şirket kuruldu. Kapanan şirket sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 11 bin 108 oldu.

Zeytinyağında yüksek rekolte fiyatları düşürdü
Zeytinyağında yüksek rekolte fiyatları düşürdü
İçeriği Görüntüle

MAYIS AYINDA 568 YABANCI ORTAKLI ŞİRKET KURULDU

TOBB verilerine göre, Mayıs 2025’te kurulan 8 bin 716 şirketin 568’i yabancı ortak sermayeli olarak kayda geçti. Bu şirketlerin 76’sı anonim, 492’si ise limited şirket olarak kuruldu.

Mayıs ayında kurulan yabancı ortak sermayeli şirketler arasında en fazla Çin ortaklı şirketler yer aldı. Çin ortaklı şirket sayısı 21 olurken, Türkmenistan ortaklı şirket sayısı 14 olarak kaydedildi.

YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLERDE İRAN ZİRVEDE

Ocak-mayıs döneminde kurulan 44 bin 896 şirketin 2 bin 517’sini yabancı ortak sermayeli şirketler oluşturdu. Bu şirketlerin 335’i anonim, 2 bin 182’si limited şirket olarak faaliyetlerine başladı.

Yabancı ortaklı şirketlerin ülkelere göre dağılımında ise İran ilk sırada yer aldı. İlk beş ayda Türkiye’de kurulan 2 bin 517 yabancı ortaklı şirketin 96’sı İran ortaklı oldu. Bu şirketlerin yalnızca biri anonim şirket olarak kurulurken, 95’i limited şirket statüsünde faaliyet göstermeye başladı.

DİĞER ÜLKELERDEN ORTAKLIKLI ŞİRKETLER

Aynı dönemde İran’ın ardından gelen ülkeler arasında Çin ve Türkmenistan da yer aldı. Ancak İran ortaklı şirketlerin sayısı, diğer ülkeleri geride bırakarak 2025’in ilk beş ayında yabancı ortaklı şirketler arasında ilk sıraya yerleşti.