Hazine ve Maliye Bakanlığı, Nisan 2025 merkezi yönetim bütçe dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, nisan ayında bütçe 174,7 milyar TL açık verdi. Yılın ilk dört ayında oluşan toplam bütçe açığı ise 885,5 milyar TL olarak kaydedildi.

REZERVLERDE ARTIŞ, CDS’TE GERİLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, toplam rezerv varlıkları bir haftada yüzde 4,2 artarak 144,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) de önemli bir eşiği geride bırakarak 296,29 puana geriledi. Bu düşüş, uluslararası yatırımcı açısından ülkenin finansal risklerinin azaldığı şeklinde değerlendiriliyor.

BAKAN ŞİMŞEK: “REZERV BİRİKİMİ YENİDEN BAŞLADI”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, finansal piyasalarda son gelişmeleri değerlendirdi. Şimşek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Zamanında attığımız doğru adımlarla finansal piyasalarda görünüm iyileşiyor. Yabancı para cinsi mevduat (DTH) talebi ve ülke risk primi (CDS) gerilerken rezerv birikimi yeniden başladı. Merkez Bankası brüt rezervleri haftalık 5,8 milyar dolar arttı.”

DEZENFLASYON SÜRECİNE VURGU

Bakan Şimşek, açıklamasının devamında iç talepteki ılımlı seyir ve küresel belirsizliklerin azalmasının dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını belirtti.

Şimşek, orta ve uzun vadeli ekonomik programın temel hedefinin kalıcı fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak şu ifadeyi kullandı:

“Azalan küresel belirsizlikler, iyileşen finansal göstergeler ve ılımlı yurt içi talep dezenflasyon sürecine katkı sağlayacaktır. Programımızın nihai hedefi olan kalıcı fiyat istikrarına ulaşmak için politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”

Jeopolitik Gerilim Tüketim Alışkanlıklarını Değiştirdi, Harcamalar Temel İhtiyaçlara Yöneldi
Jeopolitik Gerilim Tüketim Alışkanlıklarını Değiştirdi, Harcamalar Temel İhtiyaçlara Yöneldi
İçeriği Görüntüle

PİYASALARDA BEKLENTİLER

Finansal göstergelerdeki iyileşme ve Merkez Bankası rezervlerindeki artış, ulusal ekonomiye duyulan güvenin artmasına neden olurken, önümüzdeki dönemde enflasyon ve faiz politikalarına ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek. Ekonomi yönetimi ise fiyat istikrarı, mali disiplin ve dış finansman dengesi üzerine odaklanmayı sürdürüyor.