Üretim maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte birçok Türk hazır giyim firması, yatırımlarını Mısır’a taşıdı. Bu gelişme, sektörün dış ticaret dengesini değiştirdi. Uzun yıllar boyunca Mısır’a dış ticaret fazlası veren Türkiye, son yıllarda bu ülkeden daha fazla ithalat yapar hale geldi.

Hazır giyim sektöründe yaşanan bu değişim, "Para ve sermaye, sadece demokrasi bulunan ülkelere akar" tezine karşı yeni bir örnek oluşturdu. Askeri darbe ile yönetime gelen ve ülkede demokratik sistemin olmadığı yönünde uluslararası birçok eleştirinin hedefinde olan Mısır yönetimi, Türk sermayesinden büyük pay aldı.

DIŞ TİCARET FAZLASI, AÇIĞA DÖNÜŞTÜ

2021 yılında 118 milyon dolar olan Türkiye’nin Mısır’a hazır giyim dış ticaret fazlası, 2022 yılında 31 milyon dolara geriledi. 2023 yılında ise 136 milyon dolar dış ticaret açığı oluştu. 2024 yılında bu açık 171 milyon dolar seviyesine ulaştı. Yalnızca 2025 yılı Ocak ayında gerçekleşen dış ticaret açığı 27 milyon dolar oldu. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50 artışı ifade ediyor.

Mısır, hazır giyimde Çin’den sonra Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke konumuna gelirken, Türkiye ise ABD’den sonra Mısır’ın en çok ihracat yaptığı ikinci pazar haline geldi.

DÜŞÜK İŞÇİLİK MALİYETİ YATIRIMI TETİKLEDİ

Türkiye’de işçilik ücretleri bin dolar seviyesini aşarken, Mısır’da bu rakam 200 dolar civarında seyrediyor. Bu fark, firmalar açısından büyük maliyet avantajı sağlıyor. Ayrıca, Mısır’ın Avrupa Birliği ve ABD ile yaptığı ticaret anlaşmaları da yatırımları hızlandıran başka bir etken olarak öne çıkıyor.

ABD ile yapılan QIZ (Qualified Industrial Zones) anlaşması sayesinde, belirli oranda İsrail girdisi içeren ürünler ABD’ye gümrüksüz ihraç edilebiliyor. Ayrıca Avrupa Birliği ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) da AB pazarına girişte kolaylık sağlıyor.

Merkez Bankası enflasyon beklentisi yükseldi Merkez Bankası enflasyon beklentisi yükseldi

TÜRK YATIRIMLARI MISIR EKONOMİSİNDE ÖNEMLİ YERDE

Şu anda Mısır’da faaliyet gösteren 200’ü aşkın Türk tekstil fabrikası bulunuyor. Toplamda 3 milyar doları aşan yatırım büyüklüğüne ulaşan yaklaşık bin 700 Türk şirketi, hem Mısır’ın iç piyasasında hem ihracatında önemli rol oynuyor. Mısır’ın tekstil ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık üçte biri Türk firmaları tarafından gerçekleştiriliyor.

Yeşim Grup, Tay Group, Eroğlu Giyim, Çalık Holding, LC Waikiki, Diktaş gibi büyük firmalar, Mısır’daki yatırımlarıyla öne çıkıyor.

DIŞ TİCARET AÇIĞI ARTARAK SÜRÜYOR

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, Türkiye ile Mısır arasında oluşan dış ticaret açığının en önemli nedenlerinden birinin Türkiye’de faaliyet gösteren yerli markaların siparişlerini fiyat nedeniyle Mısır’daki fabrikalara yönlendirmesi olduğunu belirtti.

"İç piyasada birçok marka rakipleriyle rekabet edebilmek için Türkiye’ye sipariş veremiyor. Bu nedenle dış ticaret açığı artarak devam ediyor. Kur baskısı, yüksek faiz ve enflasyon ortamı ile üretim masraflarına yetişemiyoruz" ifadelerini kullandı.