Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı şubat ayına ait iş gücü istatistiklerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde 15 yaş ve üzeri nüfusta işsiz sayısı bir önceki aya kıyasla 95 bin kişi azaldı. Böylece toplam işsiz sayısı 2 milyon 886 bine geriledi. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık düşüşle yüzde 8,2 olarak hesaplandı. Bu oran, son 151 ayda kaydedilen en düşük işsizlik oranı olarak istatistiklere geçti.

Cinsiyete göre dağılım incelendiğinde, erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,7, kadınlarda ise yüzde 11 olarak hesaplandı.

Borsada 'Trump'ın askıya alma' coşkusu Borsada 'Trump'ın askıya alma' coşkusu

GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK YÜZDE 15’E YÜKSELDİ

15-24 yaş aralığını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, şubat ayında bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla yüzde 15 seviyesine çıktı. Genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 10,8 olarak belirlenirken, genç kadınlarda bu oran yüzde 22,7 olarak kayıtlara geçti.

İSTİHDAM SAYISI AZALDI

Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, istihdam edilen kişi sayısı şubat ayında bir önceki aya kıyasla 149 bin kişi azalarak 32 milyon 314 bin oldu. Bu kapsamda istihdam oranı 0,3 puanlık düşüşle yüzde 48,8 seviyesine geriledi. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66 olarak belirlenirken, kadınlarda bu oran yüzde 31,9 seviyesinde ölçüldü.

İŞ GÜCÜ VE KATILIM ORANINDA GERİLEME

Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü, şubat ayında 244 bin kişi azalarak 35 milyon 200 bin kişi oldu. İş gücüne katılma oranı 0,4 puan düşüşle yüzde 53,2’ye indi. Erkeklerde iş gücüne katılma oranı yüzde 70,8 olurken, kadınlarda bu oran yüzde 35,9 olarak hesaplandı.

ÇALIŞMA SÜRESİ SABİT KALDI

İstihdam edilenler arasında referans dönemde iş başında olanların mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ortalama fiili haftalık çalışma süresi, şubat ayında önceki aya göre değişmeyerek 43,4 saat olarak belirlendi.

ATIL İŞ GÜCÜ ORANI YÜZDE 28,4 OLDU

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı şubat ayında aylık bazda 0,2 puan artışla yüzde 28,4 seviyesinde ölçüldü. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,4 olurken, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise yüzde 19,5 olarak tespit edildi.

VERİLERDE REVİZYON YAPILDI

TÜİK, bazı dönemlere ait istihdam ve iş gücü verilerinde güncelleme yaptı. Yapılan revizyonlar sonucunda önceki dönemlerin istatistikleri de yeniden düzenlendi. Kurum, mevsimsel etkilerin dışında kalan verilerle aylık iş gücü dinamiklerini daha doğru şekilde izlemeyi amaçladığını belirtti.