İstanbul merkezli yayımlanan LeMan dergisinin 26 Haziran 2025 tarihli sayısında yer alan karikatür nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. Soruşturma, “dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla yürütülüyor.

GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİ TUTUKLANDI

Soruşturma kapsamında 6 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan yazı işleri müdürü Zafer Aknar, müessese müdürü Ali Yavuz, grafiker Cebrail Okçu ve karikatürist Doğan Pehlevan, adreslerinde yapılan operasyonla gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 isim, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hâkimliğince tutuklandı.

'Silah bırakma' töreninin detayları netleşti, canlı yayın yok
'Silah bırakma' töreninin detayları netleşti, canlı yayın yok
İçeriği Görüntüle

TUTUKLAMA GEREKÇELERİ BELİRTİLDİ

Şüphelilerden Ali Yavuz, Cebrail Okçu ve Zafer Aknar, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamasıyla tutuklandı. Karikatürün çizeri Doğan Pehlevan hakkında ise “cumhurbaşkanına hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamalarıyla tutuklama kararı verildi.

YURTDIŞINDAKİ 2 KİŞİYE YAKALAMA KARARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Tuncay Akgün ile yazı işleri müdürü Aslan Özdemir’in yurt dışında olduklarını tespit etti. Bu iki isim hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Peygamber Efendimizin saygısızca karikatürünün çizilmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 şüpheli, çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır. Yurtdışında bulunduğu tespit edilen 2 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmış olup, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

MALİ SORUŞTURMA DA AÇILDI

Savcılık ayrıca, LeMan dergisi ve yöneticileri hakkında ayrı bir mali soruşturma başlattı. Soruşturmada, derginin yurt dışından mali destek alıp almadığı araştırılacak.

PEHLEVAN’IN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI İNCELENDİ

Karikatürist Doğan Pehlevan hakkında yürütülen soruşturmada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan incelemede, şüphelinin sosyal medya hesaplarında İslam dini aleyhine birçok paylaşımda bulunduğu tespit edildi.

İFADELERDE SUÇLAMALARA YANITLAR VERİLDİ

Doğan Pehlevan, emniyet ifadesinde çizdiği karikatürü yaklaşık bir hafta önce hazırladığını belirtti. Karikatürü derginin sahibi Tuncay Akgün dahil birkaç isme gönderdiğini belirten Pehlevan, “Karikatürde sorun olsaydı yayınlanmazdı” dedi.

Karikatürün barış temalı olduğunu savunan Pehlevan, “Muhammed ve Musa, bu toplumlarda sık kullanılan isimlerdir. Günümüzde savaşlarda ölen sıradan insanlara gönderme yaptım. Kıyafet ve mekân unsurları da günümüze aittir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, çizerlikte ilk öğrendikleri şeyin “din ile alay etmemek” olduğunu söyledi.

"YAYIN SÜRECİNDEN SORUMLU DEĞİLİM"

Ali Yavuz, emniyette verdiği ifadede sadece mali işler müdürü olduğunu belirterek, “Basın ve yayın süreciyle ilgili hiçbir yetkim yok. Karikatürü ilk kez emniyette gördüm” dedi.

Zafer Aknar ise ifadesinde, karikatürü derginin yetkilisinin kendisini aramasıyla öğrendiğini ve karikatürist Doğan Pehlevan’ı tanımadığını belirtti. “Dergide karar merci değilim, bu olayda hiçbir sorumluluğum yoktur” ifadelerini kullandı.