Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. Saat 17.00’de başlayan toplantı, 2 saat 15 dakika sürdü. Toplantının sona ermesinin ardından kurulda ele alınan konulara ilişkin yazılı açıklama yayımlandı.

Açıklamada, Türkiye’nin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren gelişmelerin kapsamlı şekilde değerlendirildiği bildirildi. Terör örgütlerine karşı yürütülen faaliyetlerin yanı sıra bölgesel çatışmalar, uluslararası güvenlik başlıkları, Türkiye’nin komşu ülkelerle ilişkileri ve Gazze’deki son durum kurulun gündeminde yer aldı.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER GÖRÜŞÜLDÜ

Milli Güvenlik Kurulu toplantısında PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı sürdürülen çalışmalar hakkında kurula bilgi sunuldu. Açıklamada, milli birlik ve beraberlik ile Türkiye’nin bekasına yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında yürütülen faaliyetlerin ele alındığı belirtildi.

Kurul üyelerine, terörle mücadele kapsamında son dönemde gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler hakkında da bilgi verildi. Faaliyetlerin azim, kararlılık ve başarıyla sürdürüldüğü kaydedildi.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE VE TERÖRSÜZ BÖLGE HEDEFLERİ ELE ALINDI

Toplantıda Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge hedeflerine ulaşılması amacıyla yürütülen çalışmalarda kaydedilen ilerlemeler değerlendirildi. Türkiye’nin ve bölgenin güvenlik, istikrar ve refahının teminat altına alınmasına yönelik çalışmaların geldiği aşama üzerinde duruldu.

Açıklamada, söz konusu çalışmaların tarihi bir merhale teşkil ettiği ifade edildi. Sürecin ilerleyen aşamalarında atılacak adımlar ve yürütülecek çalışmalar konusunda kurul üyeleri arasında istişarelerde bulunulduğu bildirildi.

FETÖ İLE MÜCADELEDE SON DURUM DEĞERLENDİRİLDİ

Milli Güvenlik Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimine karşı gösterilen milli direnişin onuncu yıl dönümü kapsamında FETÖ ile mücadelede gelinen son durumu da değerlendirdi. Örgütün faaliyetlerinin tamamen sona erdirilmesine yönelik alınan tedbirler toplantıda görüşüldü.

Açıklamada, FETÖ’nün tamamen bertaraf edilmesini amaçlayan tedbirlerin hassasiyetle sürdürüleceği kaydedildi. Mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların kararlılıkla devam edeceği belirtildi.

NATO ZİRVESİNİN SONUÇLARI GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi de Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündeminde yer aldı. Zirvenin, NATO İttifakı’nın geleceği açısından kritik bir eşik olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin geliştirdiği ileri imkân ve kabiliyetleri NATO müttefikleriyle paylaşma konusundaki yapıcı tutumunun devam ettiği bildirildi. Zirvenin sonuçları ve ittifakın geleceğine ilişkin başlıklar kurul üyeleri tarafından ele alındı.

İRAN VE ABD ARASINDAKİ ÇATIŞMALARIN RİSKLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantıda İran ile ABD arasında yeniden yaşanan çatışmaların bölgesel ve küresel etkileri görüşüldü. Çatışmaların bölge ülkelerine ve küresel ticaret güzergâhlarına sıçrama ihtimalinin oluşturduğu risk ve tehditlere dikkat çekildi.

Milli Güvenlik Kurulu, tüm taraflara güç kullanmaktan kaçınma çağrısında bulundu. Kalıcı barışın sağlanmasına yönelik müzakerelere yeniden dönülmesi gerektiği vurgulandı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA GERİLİMİN DÜŞÜRÜLMESİ ÇAĞRISI

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yaşanan stratejik sıkışma da kurul tarafından değerlendirildi. Açıklamada, savaşın Karadeniz ve Hazar Denizi başta olmak üzere çevre bölgelerin çatışma alanına dönüştürülmesiyle çözülemeyeceği vurgulandı.

Savaşan taraflara bölgede artan gerilimi düşürme çağrısı yapıldı. Taraflar, barışın sağlanması amacıyla somut adımlar atmaya davet edildi.

Veli Ağbaba’nın ağabeyi dahil iki kişi gözaltında
Veli Ağbaba’nın ağabeyi dahil iki kişi gözaltında
İçeriği Görüntüle

SURİYE VE IRAK İLE ÇOK BOYUTLU İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Türkiye’nin komşuları Suriye ve Irak ile geliştirdiği çok boyutlu iş birliği de ele alındı. Söz konusu iş birliğinin bölgenin güvenliği, huzuru ve refahı açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Türkiye’nin bölgesel dayanışmayı güçlendirmeye yönelik süreçlere azami katkı sunmayı sürdüreceği ifade edildi. Komşu ülkelerle yürütülen temasların ve iş birliği mekanizmalarının bölgesel istikrar açısından taşıdığı öneme dikkat çekildi.

GAZZE BARIŞ PLANI VE İSRAİL’İN ATEŞKES İHLALLERİ GÜNDEMDEYDİ

Toplantıda Gazze Barış Planı çerçevesinde son günlerde kaydedilen ilerlemeler değerlendirildi. İsrail yönetiminin ateşkes ihlallerini sürdürmesi, Filistin topraklarındaki yerleşimci terörünü artırması ve kutsal mekânlara yönelik saldırıları kurulun gündeminde yer aldı.

Açıklamada, başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal mekânlara yönelik kışkırtıcı saldırıların devam ettiği belirtildi. Uluslararası toplumun İsrail yönetiminin eylemleri karşısında açık ve tavizsiz bir duruş sergilemesi gerektiği vurgulandı.