Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında memuriyetle ilgili kapsamlı değişiklikler içeren düzenlemeler yer aldı. Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerini iptal etmesi üzerine hazırlanan torba yasa kapsamında devlet memurlarının çalışma şartlarını düzenleyen yasal değişiklikler yürürlüğe girdi.

Sabancı Holding’in yeni CEO’su Kıvanç Zaimler oldu
Sabancı Holding’in yeni CEO’su Kıvanç Zaimler oldu
İçeriği Görüntüle

Yeni düzenlemeyle birlikte devlet kurumlarında mesleğe özel yarışma sınavı ile yapılacak memur alımlarında 35 yaş sınırı getirildi. Bu hüküm, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarında geçerli olacak.

Uyuşmazlık Mahkemesi’nin kuruluş ve işleyişine ilişkin yapılan değişiklikle, mahkeme başkanının Anayasa Mahkemesi tarafından kendi üyeleri arasından seçilmesi hükme bağlandı. Bu düzenlemeyle Uyuşmazlık Mahkemesi’nde başkan seçimi usulü yeniden şekillendirildi.

Bakanlıklarda özel önem ve öncelik taşıyan konularda doğrudan bakana bağlı olarak görev yapmak üzere bakan müşavirliği kadrosu oluşturuldu. Bakan müşavirleri yalnızca bakana bağlı çalışacak ve görev süreleri bakanın görev süresiyle sınırlı olacak. Bakanın görev süresi sona ermeden müşavirlerin görevden alınabilmesi de mümkün olacak.

Yeni yasa kapsamında, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmesi şartıyla, merkez teşkilatlarında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda, Yükseköğretim Kalite Kurulu’nda, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek.

Ayrıca üst kurullarda görev yapacak üyelerle ilgili de yeni bir düzenleme yer aldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Kamu İhale Kurumu gibi kuruluşlarda görev yapacak üyelerin, herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev almamış olmaları ya da bu görevlerden ayrılmış bulunmaları şart koşuldu. Bu hükümle birlikte kamu görevinde tarafsızlık ilkesinin pekiştirilmesi amaçlanıyor.