Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından verilen “mutlak butlan” kararına ilişkin yaptığı itirazı reddetti. Öte yandan YSK, Kılıçdaroğlu tarafından kuruma yeni bir atama yapıldığını, Özgür Özel ve ekibinin temsilcisi olan YSK'daki ismin görevinin sona erdiğini; başvuruların da Kılıçdaroğlu yönetimi dışında alınmamasına karar verildiğini belirtti. YSK Başkanı açıklamasında Kılıçdaroğlu için, "CHP Genel Başkanı" ifadesini kullandı.

YSK, CHP’nin başvurusu üzerine olağanüstü toplandı. Saatler süren toplantının ardından kurul, itiraz talebinin reddedildiğini açıkladı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nın “mutlak butlan” ile sakatlandığı gerekçesiyle iptaline karar vermişti. Kararda, kurultay sonrası yapılan tüm olağan ve olağanüstü kurultayların yanı sıra alınan kararların da geçersiz olduğu belirtilmişti.

CHP Ankara İl Başkanlığı binasında gece yarısı gerginliği
CHP Ankara İl Başkanlığı binasında gece yarısı gerginliği
İçeriği Görüntüle

Mahkeme ayrıca eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki parti organlarının görevlerine devam etmesine hükmetmişti.

YSK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin yaptığı başvuruyu değerlendirmek üzere olağanüstü toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından açıklama yapan YSK Başkanı Serdar Mutta, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin kararının kurul sistemine gönderildiğini belirtti.

Mutta, yapılan değerlendirme sonucunda ihtiyati tedbir kararına yönelik itiraz talebinin reddedildiğini açıkladı.

“İHTİYATİ TEDBİR KARARI KESİN NİTELİKTE”

YSK Başkanı Serdar Mutta, açıklamasında, istinaf mahkemesi tarafından verilen ihtiyati tedbir kararına yönelik ayrıca bir itiraz müessesesinin bulunmadığını ifade etti.

Mutta, “Dairemizce esasa ilişkin olarak karar verilmiş olup bu kararla birlikte ihtiyati tedbire hükmedilmiş olması, verilen ihtiyati tedbir kararı yönünden temyiz yolunun kapalı olması, HMK'nın sistematiği içerisinde istinaf mahkemesi tarafından verilen ihtiyati tedbir kararına yönelik itiraz müessesesinin bulunmaması ve ihtiyati tedbire yönelik tüm talep ve kararların istinaf aşamasında kesinleşmesi hususları gözetildiğinde Dairemizce verilen ihtiyati tedbir kararının kesin nitelikte bulunduğu anlaşıldığından davalı vekilinin ihtiyati tedbire itiraz talebinin reddine karar vermek gerekmiştir” ifadelerini kullandı.

Mutta, gerekçeli kararın daha sonra açıklanacağını söyledi.

YSK, KARARIN İCRASINDA YETKİSİ OLMADIĞINI BELİRTTİ

YSK açıklamasında, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından gönderilen “mutlak butlan” kararının icrası konusunda kurulun görev ve yetkisinin bulunmadığı belirtildi.

Kurul, hukuk mahkemelerinin kararlarının icrasına ilişkin işlemlerin kendi yetki alanında olmadığını kaydederek, ilgili yazının işlem yapılmaksızın mahalline iadesine oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

CHP’NİN YAPTIĞI HUKUKİ İTİRAZ DA REDDEDİLDİ

Öte yandan CHP Genel Merkezi’nin, ihtiyati tedbir kararına karşı yaptığı hukuki itiraz da Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi.

Daire tarafından yapılan değerlendirmede, istinaf mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir kararlarına yönelik ayrıca bir itiraz mekanizmasının bulunmadığı ve verilen kararın kesin nitelikte olduğu belirtildi.

Mahkeme kararında, “Dairemizce verilen ihtiyati tedbir kararının kesin nitelikte bulunduğu anlaşıldığından davalı vekilinin ihtiyati tedbire itiraz talebinin reddine karar vermek gerekmiştir” ifadesine yer verildi.

KILIÇDAROĞLU’NUN BASIN DANIŞMANINDAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Mahkeme kararının ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni basın danışmanı olarak görevlendirilen gazeteci Atakan Sönmez, Kılıçdaroğlu’nun göreve başladığını açıklamıştı.

Sönmez, Kemal Kılıçdaroğlu’nun en kısa sürede CHP Genel Merkezi’ne gideceğini ve süreçte gerginliğe neden olacak bir işleyiş olmayacağını söylemişti.