İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında lisans diplomasına ilişkin ihbarlar üzerine soruşturma başlatmıştı; soruşturma kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan bir rapor da dosyaya eklendi. İmamoğlu, 5 Mart Çarşamba günü savcılığa ifade verecek.
AVUKATLARDAN BASIN AÇIKLAMASI
İfade öncesinde İmamoğlu’nun avukatları Prof. Dr. Adem Sözüer ve Mehmet Pehlivan, bir basın toplantısı düzenleyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Avukat Adem Sözüer, İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi'nde İngilizce İşletme okuduğunu ve İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yaptığını belirtti. O dönemin mevzuatına göre bu geçişin yasal olduğunu ifade eden Sözüer, "Çalışkan öğrenciler için bu imkân vardı, ÖSS puanı da gerekmiyordu. 1990 yılında YÖK’ün ya da başka bir kurumun ‘bu üniversiteyi tanımıyoruz’ dediği bir yazı da bulunmamaktadır." dedi.
Avukat Mehmet Pehlivan ise soruşturmanın siyasi bir karar olduğunu savunarak, "İmamoğlu’na özel bir uygulama yok. İstanbul Üniversitesi, Milliyet gazetesine ilan vererek yatay geçiş hakkını duyurdu ve İmamoğlu da bu ilan kapsamında başvuru yaptı." ifadelerini kullandı.
YÖK RAPORUNDA NE YER ALIYOR?
Soruşturma kapsamında YÖK tarafından hazırlanan raporda, Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı 1990 yılında University College of Northern Cyprus'ın (UCNC) YÖK tarafından tanınan bir üniversite olmadığı belirtildi. Raporda, bu üniversitenin tanınırlığının ancak 1993 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından karara bağlandığı ifade edildi.
Raporda, yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından usule uygun yürütülmediği öne sürüldü. Özellikle yatay geçiş kontenjanlarının belirlenmesi ve ilan süreleri konusunda hukuki gerekçeler bulunamadığı vurgulandı.
YÖK DİPLOMAYI İPTAL ETTİ Mİ?
Soruşturmanın başlamasıyla birlikte Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının YÖK tarafından iptal edildiğine dair iddialar gündeme geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, iddiaları yalanlayarak "YÖK’ün diploma iptal etme yetkisi yoktur. İmamoğlu’nun diplomasının iptal edildiği yönündeki haberler doğru değildir." açıklamasında bulundu.
İMAMOĞLU'NUN EĞİTİM GEÇMİŞİ
İmamoğlu’nun eğitim süreci şu şekilde ilerledi:
Trabzon Lisesi’nden mezun olduktan sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandı.
Daha sonra kaydını Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesine aldırdı.
1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi (İngilizce) Bölümü'ne yatay geçiş yaptı ve buradan 1994 yılında mezun oldu.
1995 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında yüksek lisans eğitimine başladı.
Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde öğrenci affından yararlanarak yüksek lisans eğitimini tamamladı.