Türk Halk Müziği sanatçısı olarak tanınan Kahtalı Mıçe lakaplı Mustafa Kahtalı (74), Antalya’da ince bağırsak kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Bir yıldır Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören sanatçı, tedavi sürecinin son dört ayını özel bir hastanede geçirdi. Bağırsaklarında tümör tespit edilen ve hastalığı karaciğerine metastaz yapan Kahtalı, kemoterapi tedavisi gördü.
Hastanede tedavi sürecinde ailesinin ve dostlarının ilgisiyle moral bulmaya çalışan sanatçı, çok sayıda sanatçı dostunun ziyaretine tanık oldu. Özellikle aile dostu turizmci Ramazan Aslan, sanatçının tedavi sürecinde yakın destek gösterdi.
CENAZE TÖRENİ MEMLEKETİNDE DÜZENLENECEK
Kahtalı Mıçe’nin cenazesi, doğup büyüdüğü Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yapılacak törenle son yolculuğuna uğurlanacak. Tören, adını taşıyan Kahtalı Mıçe Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Ulu Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından, Karşıyaka Belediye Mezarlığı’nda defnedilecek.
SANAT HAYATI VE ALBÜMLERİ
17 yaşında türkü söylemeye başlayan sanatçı, 1986 yılında çıkardığı Gurbet Kuşu albümüyle geniş kitlelere ulaşarak şöhrete kavuştu. 57 yıllık sanat hayatına 19 albüm sığdıran Kahtalı Mıçe, Türk Halk Müziği’ne pek çok eser kazandırdı. Sanatçının albümlerinden bazıları şunlardır:
- Kara Gözlüm (1985)
- Gurbet Kuşu (1986)
- Acı Günlerim (1989)
- Dön Babom-Çıkalım Nemrut Dağına (1996)
- Usta ile Çırak (2002)
- Tencere Dibin Kara (2023)
Kahtalı Mıçe’nin hayatı, son röportajını verdiği belgesel film yönetmeni Serkan Koç tarafından hazırlanan bir belgesele de konu oldu. Röportajında sanat yaşamındaki dönüm noktalarını anlatan sanatçı, topluma mal olmuş bir sanatçı olarak kıymet bilinmesi gerektiğini dile getirmişti. “Tepeye gelmek kolay, önemli olan orada durmak.” ifadelerini kullanmıştı.
KIZINDAN DUYGUSAL VEDA
Sanatçının kızı Venda Altuntaş, babasının hastalık sürecinde yanından hiç ayrılmadı. Babasının halkın ortak sesi olduğunu vurgulayan Altuntaş, sanatçının toplumsal hafızada önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Mutluluğu, hüznü, insana dair ne varsa türkülerle aktaran babam, halkın sesi oldu. Çok üzgünüz. Sevenlerinin başı sağ olsun.” dedi.
KAHTA DEPREMİNDE YÜZ AŞKIN AKRABASINI KAYBETTİ
Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sırasında Kahta’da bulunan sanatçı, büyük acılar yaşadı. Depremde yaklaşık 100 akrabasını kaybeden Kahtalı Mıçe, yaşadığı anları “Taş üstünde taş kalmamıştı. Kime koşsak evi yıkılmıştı. Yaşadığıma sevinemiyorum. Burası artık Adıyaman değil acıyaman.” sözleriyle dile getirmişti.
ADI KONSERVATUVARA VERİLDİ
Adıyaman Üniversitesi Senatosu, 2024 yılında Kahtalı Mıçe’nin adını Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı binasına verme kararı aldı. Sanatçının isminin yaşatılacağı bu karar, 22 Ekim 2024’te düzenlenen törenle duyuruldu. Törende konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, sanatçının Adıyaman’ın en önemli kültür elçilerinden biri olduğunu vurguladı.
HAYATI VE ÖZEL YAŞAMI
Asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı Mıçe, 1951 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğdu. Yörede Mıçe adı, Mustafa’nın kısaltması olarak kullanıldığı için bu lakabı aldı. Çocukluğunda pamuk tarlalarında çalıştığı için ilkokulu dokuz yılda tamamlayabilen sanatçı, ortaokul diplomasını dışardan sınavlara girerek aldı.
1980’li yıllarda Kürtçe şarkılar söylediği için bir yıl cezaevinde kalan Kahtalı, 1986’da çıkardığı Gurbet Kuşu albümüyle büyük çıkış yaptı. Ahmet Sezgin, Nuri Sesigüzel, Mahsuni Şerif gibi önemli sanatçıların eserlerini de seslendirdi.
Evli ve dört çocuk babası olan sanatçı, beş yıl önce soyadını Aslan yerine Kahtalı olarak değiştirdi.