İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen diploma soruşturması kapsamında süreçte izlenecek hukuki aşamalar belli oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu’nun yükseköğrenim diplomasının geçerliliğine dair yürüttüğü soruşturma çerçevesinde yeni gelişmeler yaşandı. Diploma iptal edildi.
İmamoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş yapmıştı. Geçişin usulsüz olduğu ve diplomasının geçersiz olduğu gerekçesi ile soruşturma başlatılmıştı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasındaki durumu görüşmek üzere toplanan İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu'nun diplomasının iptal edildiğini duyurdu. İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptaline karar verdi.
Üniversiteden şu açıklama yapıldı:
"Kamuoyu Duyurusu:
Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir."
EKREM İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan ilk açıklama geldi. İmamoğlu kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.
İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun kararı hukuksuzdur. Böyle bir karar alma yetkileri yoktur. Yetki, sadece İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu'ndadır. Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır. Adalete, hukuka ve demokrasiye susamış milletimizin yürüyüşü durdurulamayacak.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Soruşturmanın temelini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş işlemlerinde usulsüzlük iddiaları oluşturuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kapsamda üniversiteye ikinci bir yazı göndererek işlemlerin hızlandırılmasını talep etti. Ayrıca Ekrem İmamoğlu, 5 Mart tarihinde ifade verdi.
Fakülte tarafından yapılan son incelemeyle birlikte diploma iptal edildi.
AVUKAT: "KARAR MERCİİ FAKÜLTE YÖNETİM KURULU"
İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, diploma soruşturmasına dair bir bilgilendirme yaparak hukuki süreç hakkında açıklamalarda bulundu. Pehlivan, bu konuda karar verebilecek tek yetkili makamın İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu olduğunu belirtti.
Pehlivan, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Diploma hakkında karar verebilecek tek mercii, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kuruludur. Savcılığın, YÖK’ün, Rektörlüğün bu konuda bir karar verme yetkisi yoktur. Fakülte Yönetim Kurulu, 7 üyeden oluşmaktadır."
İDARİ MAHKEME SÜRECİNE GİDİLECEK
Diplomanın iptal edilmesi halinde, bunun bir idari işlem olarak değerlendirileceği ve buna karşı idari yargı yolunun açık olacağı bildirildi. İlk aşamada İstanbul İdare Mahkemelerine dava açılacak. Bu davadan olumsuz bir sonuç çıkması durumunda ise Bölge İdare Mahkemesine istinaf başvurusu yapılacak. Sürecin devamında Danıştay 8. Dairesi devreye girecek.
Bu aşamalarda herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı alınmaması halinde, İmamoğlu için yükseköğrenim mezuniyeti bulunmayan bir kişi statüsü geçerli olacak.
AİHM VE ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU SEÇENEĞİ
İmamoğlu’nun avukatlarının hazırladığı bilgi notuna göre, süreç sadece ulusal yargı organları ile sınırlı kalmayacak. Gerekli görülmesi halinde, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde de başvurular yapılacak.
Pehlivan, bu konuda şunları aktardı:
"Bu soruşturmanın yetki saptırması olduğu, dolayısıyla 'yargı tacizi' olarak kategori konumlandırılması nedeniyle de AİHM’in 18. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de çift şeritli başvuru yapılacaktır."
"TANINMA" KAVRAMI MERKEZDE
Soruşturmanın odaklandığı bir diğer konu ise yükseköğrenim diplomasının "tanınma" süreci. İmamoğlu’nun avukatı, "Diploma konusundaki -aslında olmaması gereken- hukuki tartışma, 'tanınma' kavramı etrafında şekillenecektir. Bizim bu tartışmada kamuoyu ile paylaştığımız savlarımız ve ispatlarımız vardır." açıklamasını yaptı.