İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart Çarşamba günü sabah saatlerinde “yolsuzluk” ve “terör” suçlamaları kapsamında gözaltına alınmıştı. Gözaltı sürecinin ardından 23 Mart Pazar günü savcılığın tutuklama talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edilen İmamoğlu, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

AVUKATLARIN İTİRAZI REDDEDİLDİ

Bu gelişmelerin ardından İmamoğlu’nun avukatları Fikret İlkiz, Mehmet Pehlivan, Tora Pekin ve Hasan Fehmi Demir tarafından İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne tutukluluğun kaldırılması için itiraz dilekçesi sunuldu. Ancak yapılan itiraz, ilgili hakimlik tarafından değerlendirilerek reddedildi.

Hakimlik, İmamoğlu ve Murat Ongun’un tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verdi.

DİLEKÇEDE YER ALAN İFADELER

Avukatlar tarafından sunulan dilekçede, yürütülen soruşturma sürecinin usulsüz olduğu iddia edilerek şu ifadelere yer verildi:
“Somut olguların ortaya koyduğu, onlarca milyon insanımızın da farkında olarak tepki gösterdiği, başından sonuna kadar hukuken yasak usullerle yürütülen soruşturma neticesinde tutuklanmasına karar verilen Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğunun kaldırılması ile tahliyesine, hukuksuz tutuklamanın devamında ısrar edilmesi halinde dosyanın itirazen incelenmek üzere yetkili ve görevli Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesini talep ederiz.”

BAŞSAVCILIKTAN SUÇLAMALAR

İmamoğlu ve yakın çevresine yönelik başlatılan soruşturmada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklanan iddialar arasında şu suçlamalar yer aldı:

  • İş insanlarının para vermeye zorlandığı, bazı aracı kişilerle haksız kazanç sağlandığı,

  • Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden bu yana birlikte çalıştığı kişilerin İBB kadrolarına alındığı,

  • İBB iştiraklerinden Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. üzerinden yüksek fiyat teklifleriyle ihaleler alındığı,

    Dönen Suriyeli sayısında son durum açıklandı Dönen Suriyeli sayısında son durum açıklandı
  • Faaliyet gösteren bazı iş yerlerinden rüşvet talep edildiği, kabul etmeyenlerden Belediye Encümen kararlarıyla zorla para alınmaya çalışıldığı,

  • KİPTAŞ, İSFALT, Kültür A.Ş. gibi iştiraklerden alınan avans ödemelerinin, İmamoğlu’na ait olduğu iddia edilen inşaat projelerine aktarıldığı.