Sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 28 Ekim 2026 tarihinde yeni bir karar alındı. Kamuoyunda fon soruşturması olarak bilinen dosya kapsamında Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Yönetim Kurulu Başkanvekili Abdulkerim Fırat ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan'ın mal varlıkları hakkında tedbir uygulanmasına karar verildi. Başsavcılık, ilgili kurumlara gönderdiği yazıyla üç yöneticinin mal varlığını azaltabilecek işlemlerinin takip edilmesini ve hesaplarında bulunan sermaye piyasası araçlarının dondurulmasını istedi.

Soruşturma kapsamında gönderilen yazıda, olağan dışı nitelikteki işlemlerin gerçekleştirilmesinden önce başsavcılıktan görüş alınması gerektiği belirtildi. Bankalar, noterlikler ve ilgili kuruluşların bilgilendirilmesi istenirken şüpheli işlemlerin Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına (MASAK) da bildirilmesi talep edildi. Tedbirlerin, kişilerin maaş, fatura ve mesleki faaliyetleri gibi olağan işlemlerini mağduriyete neden olacak şekilde engellememesi gerektiği de vurgulandı.

PASİFİK HOLDİNG'İN ÜÇ YÖNETİCİSİNİN MAL VARLIKLARINA TEDBİR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada mal varlıkları hakkında tedbir uygulanan üç isim, Pasifik Holding'in yönetim kurulunda görev yapıyor. Karar kapsamında Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Başkanvekili Abdulkerim Fırat ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan'ın mal varlığı üzerindeki belirli tasarruf işlemlerinin kontrol altına alınması istendi.

Başsavcılığın ilgili kurumlara gönderdiği yazıda, söz konusu kişilerin gerçekleştirmek istedikleri devir, temlik, satış, bağış, ipotek ve rehin tesisi işlemleriyle hesap kapatma, yüksek tutarlı nakit çekme, EFT ve havale taleplerinin bildirim yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Mal varlığını azaltıcı nitelikteki benzer işlemler için de gerekli tedbirlerin alınması talep edildi.

BANKALARA VE NOTERLİKLERE OLAĞAN DIŞI İŞLEM TALİMATI

Başsavcılık, üç yöneticinin olağan dışı nitelikte bir işlem talebinde bulunması halinde işlemin gerçekleştirilmesinden önce savcılıktan görüş alınmasını istedi. İlgili kurumlara gönderilen yazıda, başsavcılığın görüşü sorulmadan mal varlığı üzerinde tasarruf işlemi yapılmaması gerektiği ifade edildi.

Yazıda özellikle işlem tutarı veya sıklığı bakımından dikkat çeken, olağan faaliyetlerin dışında kalan, mal varlığını azaltan ya da muvazaalı olabileceği değerlendirilen şüpheli işlemlerin gecikmeksizin bildirilmesi istendi. Bildirim yükümlülüğünün ilgili birimler ve üye kuruluşlar tarafından uygulanması gerektiği kaydedildi.

MAAŞ, FATURA VE OLAĞAN BANKACILIK İŞLEMLERİ ENGELLENMEYECEK

Başsavcılığın yazısında, mal varlığı hakkında tedbir uygulanan kişilerin olağan işlemlerinin mağduriyete neden olacak şekilde engellenmemesi gerektiği de belirtildi. Mesleki faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen işlemler, maaş ödemeleri, fatura ve kurum ödemeleri ile emekli aylığı kullanımının olağan işlemler arasında değerlendirildiği ifade edildi.

Savcılık, söz konusu işlemlerle mal varlığını azaltmaya yönelik şüpheli faaliyetlerin birbirinden ayrılmasını istedi. Özellikle olağan faaliyet dışındaki yüksek tutarlı veya sık tekrarlanan işlemlerin, şüpheli nitelik taşıması halinde gecikmeksizin başsavcılığa bildirilmesi gerektiği vurgulandı.

MASAK'A BİLDİRİM YAPILMASI İSTENDİ

Başsavcılık, Fatih Erdoğan, Abdulkerim Fırat ve Mehmet Erdoğan'ın mal varlığını azaltabilecek işlem talepleri ile gerçekleştirilmiş bu nitelikteki işlemlerin MASAK'a bildirilmesini de talep etti. Bildirimlerin, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında gecikmeksizin yapılması gerektiği belirtildi.

İlgili kurumların MASAK'a gerçekleştirdikleri bildirimler hakkında başsavcılığı da bilgilendirmesi istendi. Üç yöneticinin hesaplarında bulunan sermaye piyasası araçlarının ise soruşturma dosyasının kapsamı ve isnat edilen suçlar dikkate alınarak ilgili kurumlarca dondurulması talep edildi.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ VE NOTERLER BİRLİĞİNE YAZI GÖNDERİLDİ

Başsavcılığın müzekkeresinde Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliğine yönelik bildirim yükümlülükleri de yer aldı. Soruşturma kapsamında alınan tedbirlerin tüm üye bankalara ve noterliklere duyurulması istendi.

İlgili birliklerden, yapılan duyuruların tamamlandığına ilişkin bilgilerin de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmesi talep edildi. Böylece bankacılık ve noterlik işlemlerinde uygulanması istenen tedbirlerin ilgili kuruluşlara bildirilmesi amaçlandı.

FATİH ERDOĞAN KİMDİR, HANGİ ŞİRKETLERDE GÖREV YAPIYOR?

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, holdingin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 1977 yılında Rize'de doğdu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olan Erdoğan, Pasifik Holding bünyesindeki farklı şirketlerde yönetim kurulu başkanlığı görevlerini yürütüyor.

Fatih Erdoğan, Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş., Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Pasifik Perakende Yiyecek ve İçecek A.Ş. ve Pasifik Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Erdoğan, 28 Ekim'de mal varlıkları hakkında tedbir uygulanan üç yönetici arasında bulunuyor.

ABDULKERİM FIRAT KİMDİR, HANGİ ŞİRKETLERİN YÖNETİMİNDE?

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Abdulkerim Fırat, 2000 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Fırat, holding bünyesindeki şirketlerin yanı sıra inşaat, madencilik, yatırım, enerji ve mobilya alanlarında faaliyet gösteren farklı şirketlerin yönetimlerinde görev alıyor.

Abdulkerim Fırat; İlerleyen İnşaat ve Madencilik A.Ş., Merkez Ankara Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş. ve AKF Yatırım A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş., Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Pasifik Perakende Yiyecek ve İçecek A.Ş. ile Pasifik Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nda Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevini yürütüyor.

Fırat ayrıca Genergy Enerji A.Ş. ve Next Dizayn Mobilya İnşaat Ltd. Şti.'de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının tedbir kararında adı geçen yöneticiler arasında Abdulkerim Fırat da yer alıyor.

MEHMET ERDOĞAN KİMDİR, HANGİ GÖREVLERDE BULUNUYOR?

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan, 1967 yılında Rize'de doğdu. Holdingin internet sitesindeki bilgilere göre Erdoğan, Orçay Ortaköy Çay Sanayi Ticaret A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.

Mehmet Erdoğan ayrıca Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş., Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Pasifik Perakende Yiyecek ve İçecek A.Ş.'de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alıyor. Soruşturma kapsamında mal varlığına tedbir uygulanan üçüncü yönetici Mehmet Erdoğan oldu.

FON SORUŞTURMASINDA TUTUKLU SAYISI 120'YE YÜKSELDİ

Eylül 2026'nın ortasında hız kazanan fon soruşturmasında 28 Ekim itibarıyla tutuklu sayısı 120'ye ulaştı. Soruşturmanın son aşamasında Tera yöneticisi Hakan Gövdere ile Ral Yatırım Holding Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kandemir hakkında tutuklama kararı verildi.

Mahkeme, Elif Değerli hakkında ev hapsi, Elif Özüş hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Soruşturma kapsamında daha önce şirket yöneticileri, sermaye piyasası temsilcileri ve farklı sektörlerde görev yapan kişiler hakkında da adli işlemler gerçekleştirilmişti.

FON SORUŞTURMASI NASIL BAŞLADI? 131 FON İÇİN TASFİYE KARARI

Sermaye piyasalarındaki gelişmeler üzerine başlatılan süreçte ilk önemli düzenlemelerden biri 28 Ağustos 2026 tarihinde yapıldı. Bazı şirketlere bağlı fonların fiyatlarının, işlem hacmi düşük hisselerde gerçekleştirilen çapraz işlemlerle sekiz ay içerisinde yüzde 3 binden fazla yükselmesinin ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yeni sınırlamalar getirdi.

SPK, serbest fonların belirli hisselerde aşırı yoğunlaşmasını engellemek amacıyla BIST 30 dışındaki hisseler için yüzde 5, toplamda ise yüzde 20 sınırı belirledi. Fonlardan bu sınırlara uygun şekilde pozisyonlarını azaltmaları istendi.

Külliye'de Oktay Saral görevden mi alındı?
Külliye'de Oktay Saral görevden mi alındı?
İçeriği Görüntüle

15 Eylül 2026 tarihinde Pusula Portföy, yatırımcıların artan satış talepleri sonrasında katılma payı iadelerinde ve ödemelerde temerrüde düştüğünü duyurdu. Fonların ellerindeki payları hızla elden çıkarmaya çalışmasıyla süreç yeni bir aşamaya geçti.

17 Eylül'de SPK, Pusula, Tera ve diğer bağlı şirketlere ait toplam 131 fonun tasfiyesine karar verdi. Kararın 455 binden fazla yatırımcıyı ilgilendirdiği açıklandı. 20 Eylül'de ise fonların tasfiye ve nakde dönüştürme takvimi, yatırımcıların zararlarını azaltmak amacıyla üç aydan altı aya kadar uzatıldı.

EYLÜL AYINDA TUTUKLAMALAR VE 1,8 MİLYAR LİRALIK EL KOYMA KARARI

18-22 Eylül tarihleri arasında yürütülen soruşturmada bazı fon yöneticileri tutuklandı ve 51 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Pusula Holding yöneticisi Serdar Turhan ile Tera Yatırım Holding yöneticisi Emre Tezmen'in de aralarında bulunduğu beş kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

24 Eylül'de soruşturma kapsamında yaklaşık 1,8 milyar lira değerinde olduğu belirtilen iki özel jet ile bir yata mahkeme kararıyla el konuldu. Bir gün sonra SPK, piyasa dolandırıcılığı suçlarında etkin pişmanlıktan yararlanma koşullarını açıkladı. Düzenlemeye göre etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenlerin, 500 bin liradan az olmamak üzere elde ettikleri veya sebep oldukları menfaatin iki katı tutarında ödeme yapmaları gerektiği bildirildi.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA VE EŞİ HAKKINDAKİ İDDİALAR

26 Eylül 2026 tarihinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, MKYK ve MYK üyesi ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, görevden af talebinde bulunarak istifa etti. Kaya ve eşi İlyas Kaya'nın, fon soruşturmalarından önce bir şirketin hisselerine 163 milyon lira yatırım yaptıkları ve Nisan-Eylül 2026 döneminde hisseleri satarak 2,17 milyar lira haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında Kaya çiftinin mal varlıklarına tedbir uygulanmasını talep etti. Adliyeye giderek ifade veren çift, özel bilgi veya yönlendirme almadıklarını belirterek suçlamaları reddetti.

Kaya çifti, ifadelerinin ardından SPK'nın gönüllü geri ödeme ve etkin pişmanlık mekanizmasından yararlanarak borsa işlemlerinden elde ettikleri yaklaşık 1,86 milyar liralık kârı TMSF'nin belirlediği hesaba iade etti. 29 Eylül tarihinde çiftin mal varlıkları donduruldu.

FON KOORDİNASYON KURULU KURULDU, ESKİ SPK BAŞKANI HAKKINDA İZİN İSTENDİ

29 Eylül 2026 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Fon Koordinasyon Kurulu kuruldu. Kurulun, fon krizine yönelik kurumlar arası koordinasyonu tek merkezden sağlaması amacıyla oluşturulduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulunun (DDK) devreye sokulacağı, krizin arka planı ve olası bürokratik ihmaller hakkında inceleme başlatıldığı duyuruldu.

4 Ekim'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma izni verilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurdu. Bakanlık Teftiş Kurulu da iddialarla ilgili inceleme başlattı.

214 KİŞİ VE ŞİRKET İÇİN 187,6 MİLYAR LİRALIK HAKSIZ KAZANÇ AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 6 Ekim 2026 tarihinde yaptığı açıklamada fon krizinden hemen önce, 13-16 Eylül tarihleri arasında şüpheli çıkış işlemi gerçekleştiren 214 gerçek ve tüzel kişinin tespit edildiğini bildirdi. Gürlek, söz konusu işlemlerle bağlantılı haksız kazanç tutarının 187,6 milyar lira olduğunu açıkladı.

141 gerçek kişi ile 73 tüzel kişiden oluşan listenin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) bildirildiği belirtildi. TMSF, mağdur yatırımcıların zararlarının karşılanması amacıyla oluşturulan özel hesaplara para iadesi yapılması için resmi tebligat sürecini başlattı.

Aynı dönemde 131 fonda yatırımı bulunan yaklaşık 455 bin kişi için ilk aşamada 1 milyon liraya kadar ara ödemelerin hesaplara aktarılmaya başlandığı açıklandı.

6 Ekim'de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da fon soruşturmasına ilişkin iddialar nedeniyle Yeni Partili Ümit Özlale, İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

GAZETECİLER HAKKINDA ADLİ KONTROL VE TUTUKLAMA KARARLARI

8-9 Ekim 2026 tarihlerinde fon krizine ilişkin haberler ve iddialar gerekçesiyle gazeteciler Mustafa Balcı ve Şaban Sevinç tutuklandı. Gazeteciler İsmail Saymaz ve Murat Ağırel hakkında ise ev hapsi şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.

9 Ekim'de AK Parti, tasfiye halindeki fon yatırımcılarına yapılacak geri ödemeleri düzenleyen dokuz maddelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. Teklifte net yatırım tutarı 1 milyon liranın altında olan yatırımcılara bu tutara kadar, net yatırım tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olanlara ise en fazla 1 milyon lira ara ödeme yapılması öngörüldü.

ÖMER BOLAT'TAN 170 MİLYON LİRALIK İŞLEM AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 10 Ekim 2026 tarihinde hakkında gündeme getirilen fon iddialarıyla ilgili yargı yoluna başvuracağını açıkladı. Bolat, söz konusu 170 milyon liralık işlemin para çekme işlemi olmadığını belirtti.

Bolat, tutarın yaklaşık 32 aylık dönemde vadesi dolan sukuk sertifikalarının tahsilatı ve yeni sertifika alımları nedeniyle oluşan mükerrer kayıtların toplamından kaynaklandığını ifade etti.