Trump'ın seçim yenilgisi altını yükseltti! Gram ve ons altında son durum
Trump'ın seçim yenilgisi altını yükseltti! Gram ve ons altında son durum
İçeriği Görüntüle

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından Sarıgül ailesine yönelik yürütülen kara para aklama soruşturmasında tutuklanan Emir Sarıgül, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade verdi. Mustafa Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül'ün verdiği ifadelerin ardından hakkında ev hapsi şeklinde adli kontrol kararı uygulandı ve tahliyesine karar verildi. Sarıgül'ün soruşturma kapsamında aktardığı iddialar arasında babasının siyasi faaliyetler için Özgür Özel'e verdiğini söylediği paralar ve aile içindeki mal varlığı anlaşmazlıkları yer aldı.

Emir Sarıgül, ifadesinde Yeni Parti'nin kuruluş sürecinde genel merkez binasının tefrişatı, partiye ait otobüsün düzenlenmesi ve Ankara'da gerçekleştiğini ileri sürdüğü bir görüşme sırasında yapılan para teslimatlarına ilişkin ayrıntılar paylaştı. Sarıgül'ün anlatımına göre söz konusu para transferlerinin bir kısmı restoran çıkışlarında, biri ise hediye paketi içerisinde gerçekleştirildi. İddialar, soruşturma kapsamında verilen ifadeye dayanıyor; aktarılan para teslimatlarının bağımsız olarak doğrulandığına ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

EMİR SARIGÜL ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANARAK TAHLİYE EDİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun yürüttüğü kara para aklama soruşturması kapsamında tutuklanan Emir Sarıgül, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu. Soruşturma dosyasında verdiği ifadede babası Mustafa Sarıgül'ün gerçekleştirdiğini iddia ettiği para teslimatlarını anlatan Emir Sarıgül hakkında ev hapsi şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.

Tahliye kararının ardından Emir Sarıgül'ün adli kontrol yükümlülüğü altında bulunacağı belirtildi. Sarıgül'ün ifadesinde yer alan iddialar arasında siyasi faaliyetlerin finansmanına ilişkin anlatımların yanı sıra annesinden miras kalan taşınmazlar ve babasıyla yaptığı sözleşmeye ilişkin bilgiler de bulunuyor.

"250 BİN DOLARI ÖZGÜR ÖZEL'İN ARACINA BIRAKTI"

Emir Sarıgül, Yeni Parti'nin kuruluş aşamasında genel merkez binasının iç tefrişatı için babası Mustafa Sarıgül tarafından Özgür Özel'e 250 bin dolar verildiğini iddia etti. İfadesinde para teslimatının Ankara'nın Ümitköy semtindeki bir restoranın çıkışında gerçekleştiğini öne süren Sarıgül, olay sırasında babası ile Özgür Özel'in 6-7 kişilik bir milletvekili grubuyla yemek yediğini anlattı.

Sarıgül, söz konusu para teslimatını doğrudan görmediğini, olayı babasının kendisine anlattığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Yeni Parti'nin kuruluş aşamasında partinin genel merkez binasının iç tefrişatının yapılması için 250 bin dolar parayı Ankara'da Ümitköy'de bulunan bir restoranın çıkışında Özgür Özel'e ait aracın içerisine bıraktığını biliyorum. O gün babam Mustafa Sarıgül ve Özgür Özel 6-7 kişilik bir milletvekili grubuyla yemek yemişlerdi. Restoranın çıkışında bizzat babamın kendisi 250 bin dolar parayı Özgür Özel'e ait aracın arka kısmına bıraktı. Bunu bana doğrudan kendisi anlattı."

PARTİ OTOBÜSÜ İÇİN 250 BİN DOLAR VEYA EURO VERİLDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Emir Sarıgül'ün ifadesinde yer verdiği bir diğer iddia ise partiye ait otobüsün ses sistemi ve iç tasarımına ilişkin oldu. Sarıgül, babasının otobüsün ses sisteminin yapılması ve iç bölümünün özel olarak tasarlanması amacıyla Özgür Özel'e elden 250 bin dolar veya euro verdiğini kendisine söylediğini öne sürdü.

Para teslimatının Silivri'de katıldıkları bir duruşmanın ardından gidilen balıkçı restoranının çıkışında gerçekleştiğini iddia eden Sarıgül, olayın son iki ay içerisinde Büyükçekmece'de yaşandığını belirtti. Sarıgül, ifadesinde şu sözlere yer verdi:

"Yine partiye ait bir otobüsün ses sisteminin yapımı ve otobüsün içinin özel olarak tasarlanması amacıyla 250 bin dolar ya da euro cinsinden parayı Özgür Özel'e elden verdiğini bana söyledi. Bu paranın Silivri'de katıldıkları bir duruşmadan sonra gittikleri bir balıkçı restoranının çıkışında verildiğini bana söyledi. Bu olay son 2 ay içerisinde Büyükçekmece'de bir balıkçı çıkışında gerçekleşti."

"100 BİN DOLARI VAKKO'DAN ALINAN ATKI PAKETİNE KOYDU"

Emir Sarıgül, ifadesinde yaklaşık bir ay önce gerçekleştiğini iddia ettiği başka bir para teslimatına da değindi. Babası Mustafa Sarıgül'ün Özgür Özel'e Ankara'da vereceği 100 bin doları bir hediye paketinin içerisine yerleştirdiğini öne süren Sarıgül, söz konusu paketin hazırlanması sürecinde kendisinin de bulunduğunu söyledi.

Sarıgül'ün anlatımına göre Mustafa Sarıgül, Özgür Özel'in Ankara'daki evine yemeğe geleceğini söyleyerek kendisinden iki adet atkı almasını istedi. Emir Sarıgül, atkıları İstanbul İstinye Park'taki Vakko mağazasından aldırdığını, ardından babasının Ulus Platin Konutları'ndaki evinde 100 bin doların atkıların bulunduğu pakete konulduğunu anlattı.

Sarıgül, olayın devamını şu sözlerle aktardı:

"Geçtiğimiz 1 ay içerisinde Özgür Özel'e yine elden 100 bin dolar verildiğini bana Mustafa Sarıgül söyledi. O tarihte babam Özgür Özel'in Ankara'daki eve yemeğe geleceğini bana söylemişti. Bunun üzerine babam bana Vakko'dan 2 adet atkı almamı söyledi. Ben de İstinye Park'taki Vakko'dan 2 adet atkı aldırdım. Sonrasında babam İstanbul'daki Ulus Platin Konutları'nda bulunan evde bu atkı paketinin içine 100 bin dolar para koydu. Paraların yanında atkılar da duruyordu. Sonrasında bunu bir hediye paketi şekline getirdik."

ANKARA'DAKİ YEMEKTE PARA TESLİM EDİLDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ

Hediye paketinin hazırlanmasının ardından Mustafa Sarıgül'ün kendi aracıyla İstanbul Havalimanı'na gittiğini belirten Emir Sarıgül, babasının uçakla Ankara'ya geçtiğini ve önce Türkiye Büyük Millet Meclisine uğradığını söyledi. Sarıgül'ün iddiasına göre Mustafa Sarıgül daha sonra Ümitköy'deki Angora Evleri'nde bulunan eve geçti ve akşam saatlerinde Özgür Özel ile yemek yedi.

Emir Sarıgül, söz konusu görüşmede 100 bin doların Özgür Özel'e elden teslim edildiğini babasından öğrendiğini belirterek, "Babam da bu paketi alarak kendi aracıyla İstanbul Havalimanı'na gitti. Uçakla Ankara'ya gidip önce meclise uğradı, ardından Ümitköy Angora Evleri'ndeki eve geçti. Akşamına da Özgür bey yemeğe gelmiş, burada da bu para kendisine elden verilmiş. Paranın elden kendisine verildiğini de babam bana hemen ertesi gün söyledi" dedi.

EMİR SARIGÜL ANNESİNDEN KALAN MİRASI DA ANLATTI

Emir Sarıgül, soruşturma kapsamında verdiği ifadede annesinden kalan mirasa ilişkin babasıyla yaşadığı anlaşmazlıkları da anlattı. Dedesi Abdurrahman Köksaloğlu'nun 1980 yılında öldürülmesinin ardından annesine büyük bir mal varlığı kaldığını belirten Sarıgül, annesinin 1984 yılında hayatını kaybetmesi üzerine söz konusu mirasın bir bölümünün kendisine bırakıldığını ifade etti.

Sarıgül, 18 yaşına geldiğinde annesinden kalan mal varlığının kendi adına geçirilmesini istediğini ancak babasının talebini kabul etmediğini öne sürdü. Mirasın devri konusunda uzun yıllar boyunca sonuç alamadığını belirten Sarıgül, "Kendimi güvence altına almak için annemden kalan mal varlığımı kendi üzerime yapmasını istedim. Ancak babam kabul etmedi ve beni sürekli geçiştirdi. Bundan yaklaşık 2 sene öncesine kadar bu süreç hiçbir aşama katedemeden böyle devam etti" ifadelerini kullandı.

MUSTAFA SARIGÜL'ÜN 5 TAŞINMAZI DEVRETMEYİ TAAHHÜT ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

Son yıllarda maddi zorluklar yaşadığını ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini belirten Emir Sarıgül, babasıyla yaptığı görüşmelerin ardından taşınmazların devrine ilişkin bir anlaşmaya varıldığını anlattı. Sarıgül, Mustafa Sarıgül'ün kendisine toplam 5 taşınmazı devretmeyi taahhüt ettiğini, söz konusu taşınmazlardan birinin yarısının zaten kendisine ait olduğunu söyledi.

Emir Sarıgül, "Bu neticede bana 5 adet taşınmazı devretmeyi taahhüt etti. Bu 5 taşınmazdan bir tanesinin yarısı zaten benimdi" diyerek yapılan anlaşmanın içeriğine ilişkin bilgi verdi. Sözleşmede yer alan gayrimenkullerin İstanbul'un Nişantaşı ve Mecidiyeköy semtleri ile Marmaris ve Ankara'da bulunduğunu belirtti.

50 MİLYON DOLARLIK TEMİNAT SENEDİNİN AVUKATININ KASASINDA OLDUĞUNU AÇIKLADI

Emir Sarıgül, babasının taahhüt ettiği taşınmazları kendisine devretmemesi ihtimaline karşı ayrıca 50 milyon dolarlık bir senet düzenlendiğini söyledi. Sözleşmenin avukat huzurunda imzalandığını belirten Sarıgül, senedin taşınmazların devredilmemesi durumunda kendisine ödeme yapılmasını güvence altına almak amacıyla hazırlandığını ifade etti.

Sarıgül, sözleşme ve senedin nerede bulunduğuna ilişkin olarak, "Bu sözleşmenin yanında taşınmazların tarafıma devredilmemesi halinde yine avukat huzurunda 50 milyon dolar paranın bana verileceğine dair bir senet daha imzaladık. Bu senedi teminat olarak imzaladık. Bu sözleşme ve senedin aslı şu anda avukatım Emrah Cengiz'in kasasında bulunmaktadır" dedi.

Emir Sarıgül'ün etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifadede yer alan para teslimatları ve mal varlığına ilişkin anlatımlar, soruşturma dosyasına ilişkin aktarılan iddialardan oluşuyor. Mustafa Sarıgül ve Özgür Özel'in söz konusu iddialara ilişkin yanıtları ise paylaşılan haber metninde yer almıyor.