Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İlim Yayma Cemiyeti 75. Yıl Buluşması'na katılarak cemiyetin kuruluşundan bugüne uzanan çalışmalarını, eğitim alanındaki faaliyetlerini ve Türkiye'nin geleceğinde üstlendiğini belirttiği rolü anlattı. İlim Yayma ailesinin mensubu olmaktan şeref duyduğunu ifade eden Erdoğan, cemiyetin 75. kuruluş yıl dönümünün Türkiye, millet ve özellikle gençler için hayırlara vesile olmasını diledi.
İlim Yayma Cemiyetini hasbi ve hakiki bir gönül hareketi olarak nitelendiren Erdoğan, cemiyetin eğitim ve sivil toplum alanında yürüttüğü projelerle Türkiye'ye katkı sunduğunu söyledi. Kuruluşundan itibaren milletine ve ümmetine bağlı gençlerin yetişmesine hizmet ettiğini belirttiği cemiyetin geçmişine ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Erdoğan, kurucu kadrodan gönüllülere kadar çalışmalarda emeği bulunan isimleri rahmet ve minnetle andı.
ERDOĞAN: İLİM YAYMANIN TARİHİ AYNI ZAMANDA TÜRKİYE'NİN TARİHİDİR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin 1951 yılında kurulmasına rağmen tarihinin Türkiye'nin eğitim, bağımsızlık ve toplumsal mücadelesinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. Cemiyetin kuruluş felsefesi ile Türkiye'nin tarihsel hedefleri arasında doğrudan bağ kuran Erdoğan, kuruluşundan bugüne yürütülen faaliyetlerin ortak bir ideal etrafında şekillendiğini söyledi.
Erdoğan, cemiyetin tarihsel konumuna ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Her ne kadar 1951 yılında kurulmuş olsa da İlim Yayma Cemiyetinin tarihi aynı zamanda Türkiye'nin tarihidir. İlim Yaymanın kuruluş felsefesi Türkiye'nin var olma felsefesidir. İlim Yaymanın nihai hedefi Türkiye'nin asırlık gayesidir."
İlim Yayma Cemiyetinin tarihine bakıldığında söz konusu şuurun, hassasiyetin ve idealin izlerinin görüldüğünü belirten Erdoğan, eğitim çalışmalarının cemiyetin kuruluşundan itibaren temel faaliyet alanını oluşturduğunu anlattı.
"İLİM YAYMA TÜRKİYE'NİN İSTİKLAL VE İSTİKBAL DAVASININ MÜHRÜDÜR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin Türkiye'nin bağımsızlık ve gelecek hedeflerinin eğitim ve sivil toplum alanındaki temsilcilerinden biri olduğunu söyledi. Cemiyetin çalışmalarını Türkiye'nin eğitim ve demokrasi mücadelesiyle ilişkilendiren Erdoğan, özellikle imam hatip okullarının yeniden açılması sürecindeki rolüne dikkat çekti.

Erdoğan, cemiyetin milli iradenin yanında yer aldığını belirterek, tek tipçi olarak nitelendirdiği anlayışın kapattığı imam hatip liselerinin yeniden açılması için önemli bir görev üstlendiğini ifade etti. Kur'an-ı Kerim öğretiminin engellendiği, dini eğitim veren hocaların tutuklandığı, evlerin ve kursların basıldığı dönemleri hatırlatan Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin kuruluşunu söz konusu dönemin şartları çerçevesinde anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cemiyetin mücadelesini şu sözlerle tanımladı:
"İlim Yaymanın mücadelesi aynı zamanda Türkiye'nin eğitim ve demokrasi mücadelesidir."
Erdoğan, cemiyetin söz konusu dönemde milletçe huzura kavuşmanın imkânlarını oluşturmak amacıyla faaliyet gösterdiğini ve Türkiye'nin eğitim hayatında yeni bir dönemin başlamasına katkı sunduğunu dile getirdi.
"75 YILLIK TARİHİNDE TEK BİR LEKE DAHİ BULUNMUYOR"
İlim Yayma Cemiyetinin geçmişine yönelik övgülerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, cemiyetin 75 yıllık tarihinin mücadele, emek ve özveriyle şekillendiğini belirtti. Erdoğan, cemiyetin tarihini anlatırken özellikle çalışmalarında yer alan insanların fedakârlıklarına ve yürütülen hizmetlerin sürekliliğine vurgu yaptı.
İlim Yayma Cemiyetinin her sayfası mücadeleyle geçen, binbir emek ve özveriyle yoğrulan, tek bir lekenin dahi bulunmadığı 75 yıllık tarihinin önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Erdoğan, geçmişte ortaya konulan hizmetlerin yanında gelecek nesillere bırakılacak mirasın da önem taşıdığını söyledi.
Erdoğan, en büyük hazinelerinin insan, en büyük miraslarının ise bilinçli, sağlıklı, vatanını ve milletini seven, iyi yetişmiş gençler olacağını belirtti. İnsan yetiştirmenin sabır ve emek gerektiren uzun soluklu bir çalışma olduğunu kaydederek, 75 yıl önce atılan tohumların meyvelerinin bugün toplandığını, günümüzde gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerinin sonuçlarının da gelecek 25 ve 50 yıllık dönemlerde görüleceğini dile getirdi.
"68 İNANMIŞ YÜREĞİN DİKTİĞİ FİDAN GÖRKEMLİ BİR ÇINARA DÖNÜŞTÜ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin 75 yıl önce 68 kişinin girişimiyle kurulduğunu hatırlatarak, geçen sürede ulaşılan kurumsal yapıya dikkat çekti. Kuruluş dönemindeki imkânlarla günümüzde yürütülen faaliyetleri karşılaştıran Erdoğan, cemiyetin çok sayıda gencin eğitim hayatında yer aldığını belirtti.
Erdoğan, cemiyetin gelişimini şu sözlerle anlattı:
"Bundan 75 sene evvel 68 inanmış yüreğin halisane niyetlerle toprağa diktiği mütevazı fidan, Cenabıallah'ın inayetiyle bugün görkemli bir çınara dönüşmüştür."
Cemiyetin çatısı altında çok sayıda öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Erdoğan, İlim Yayma hareketinin yetişmesine katkı sunduğu insanların Türkiye'ye, millete ve insanlığa hizmet ettiğini söyledi. Kuruluşundan itibaren çeşitli engeller, baskılar ve zorluklarla karşılaştığını belirttiği hareketin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
ERDOĞAN İLİM YAYMANIN 192 ŞUBE, 153 YURT VE 122 EĞİTİM MERKEZİNİ ANLATTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin günümüzde ulaştığı kurumsal büyüklüğe ilişkin sayısal verileri de paylaştı. Cemiyetin Türkiye genelinde eğitim ve barınma hizmetlerini sürdürdüğünü belirten Erdoğan, faaliyetlerin temel eğitimden yükseköğretime, öğrencilik döneminden akademik hayata kadar uzandığını ifade etti.
Erdoğan'ın 10 Ekim 2026 tarihli konuşmasında açıkladığı İlim Yayma Cemiyeti verileri.
Erdoğan, cemiyetin eğitim sistemini kuşatıcı ve başarılı olarak nitelendirerek İlim Yayma Vakfı, Sabahattin Zaim Üniversitesi, gönüllüler, hayırseverler ve mezun derneklerinin çalışmalarına değindi. İlim Yayma camiasının tamamının vatanına ve devletine bağlılık içinde millete ve ümmete hizmet ettiğini söyledi.
Cemiyetin 75 yıl önce ortaya koyduğu iradenin okullar, yurtlar, burslar, eğitim merkezleri, akademik destekler ve uluslararası çalışmalar aracılığıyla milyonlarca insanın hayatına dokunduğunu ifade eden Erdoğan, çalışmaların gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı.
"SİZLER TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇACAK İŞLER YAPIYORSUNUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyeti mensuplarına doğrudan hitap ettiği konuşmasında yürüttükleri faaliyetleri övgü dolu ifadelerle anlattı. Cemiyetin eğitim alanında üstlendiği sorumluluğun büyüklüğüne dikkat çeken Erdoğan, çalışanların ve gönüllülerin Türkiye'nin geleceğine yönelik hizmetlerde bulunduğunu söyledi.
Erdoğan, salondaki katılımcılara şöyle seslendi:
"Sizler çok hayati bir görevi hem de başarıyla icra ediyorsunuz. Sizler Türkiye'nin önünü açacak, bu ülkenin vizyonuna katkı yapacak, büyük ve güçlü Türkiye'yi kuvveden fiile çıkaracak işler yapıyorsunuz."
İlim Yayma ailesinin gençleri ilim ve hikmetle donatma görevi üstlendiğini ifade eden Erdoğan, cemiyetin çalışmalarının yalnızca mevcut eğitim faaliyetleriyle sınırlı olmadığını, ülkenin geleceğine yön verecek insanların yetişmesine de katkı sunduğunu belirtti.
Erdoğan, ilim yolunda çalışanlara ilişkin bir hadis aktararak ilmin yayılmasının dini önemine değindi. İlim öğrenmek için yola çıkanların, âlimlerin ve öğrencilere eğitim verenlerin taşıdığı sorumluluğu anlattı.
"İLİM YAYMA KARANLIĞA TESLİM OLMAK YERİNE BİR MUM YAKMANIN ADIDIR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cemiyetin 75. kuruluş yıl dönümünün "Bir mirasın hafızası bir geleceğin inşası" temasıyla düzenlenmesini isabetli bulduğunu söyledi. İlim Yayma Cemiyetinin tarihsel kimliğini koruyarak geleceğe yönelme anlayışını temsil ettiğini ifade eden Erdoğan, cemiyetin milli ve manevi değerlerle ilişkisini vurguladı.
Erdoğan, İlim Yayma hareketini şu ifadelerle tanımladı:
"İlim Yayma, değerlerinden kopmadan, tarihine yabancılaşmadan, kimliğini inkar etmeden, özgüvenli bir şekilde istikbale yürümenin adıdır. İlim Yayma, karanlığa teslim olmak yerine bir mumu yakmanın, umutsuzluğa kapılmak yerine ümitvar olmanın adıdır."
Cemiyetin yalnızca geçmişte gerçekleştirdiği faaliyetleri devam ettirmekle yetinmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, çalışmaların günümüz ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi, yenilenmesi ve yeni alanlara taşınmasının önemini dile getirdi. Daha fazla öğrenciye ulaşılmasını ve gençlerin yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olunmasını istedi.
CEMİYETİN KURUCU KADROSUNDA İSTİKLAL MÜCADELESİNİN İSİMLERİ YER ALDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin kuruluşunda görev alan isimlerin Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde ve eğitim hayatında önemli sorumluluklar üstlendiğini anlattı. Cemiyetin ilk genel başkanı Seniyüddin Başak'ın Lozan Konferansı'nda Türkiye'nin vakıf mallarının korunması görevini üstlenen isimlerden biri olduğunu söyledi.
Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul'dan Anadolu'ya silah ulaştıran Kuvayımilliye'ye destek veren General Ömer Cemal Karabekir'in de kurucu şahsiyetler arasında bulunduğunu aktardı. Çanakkale, Kut'ül Amare ve Kurtuluş Savaşı'nda görev yapan İstiklal Madalyası sahibi emekli kurmay albay Vehbi Bilimer ile Mehmet Akif Ersoy'un yol arkadaşı ve Sebilürreşad dergisi yazarı Hasan Hikmet Demirbağ'ın da cemiyetin kurucu kadrosunda yer aldığını belirtti.
Kurucuların ortak amacının eğitimli, ahlaklı, sorumluluk sahibi, cesur ve özgüvenli gençler yetiştirmek olduğunu söyleyen Erdoğan, cemiyetin kuruluşundaki iradenin Türkiye'nin eğitim mücadelesine dayandığını ifade etti.
İLK İMAM HATİP OKULUNDAN 100'DEN FAZLA LİSENİN YAPIMINA UZANAN SÜREÇ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin kuruluşundan yalnızca altı gün sonra, 17 Ekim 1951 tarihinde Türkiye'nin ilk imam hatip okulunun açılışına öncülük ettiğini söyledi. Cemiyetin ilerleyen yıllarda 100'den fazla imam hatip lisesinin yapımına katkı sağladığını belirten Erdoğan, eğitim hizmetlerinin İstanbul dışına taşınarak Anadolu'nun farklı şehirlerine ulaştırıldığını kaydetti.
Cemiyetin farklı illerde inşa ettiği yurtlarla öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanmasına katkı sunduğunu anlatan Erdoğan, özellikle Anadolu'dan İstanbul'a gelen öğrencilere sağlanan burs ve barınma hizmetlerini hatırlattı. Söz konusu faaliyetler aracılığıyla on binlerce gencin güvenli ve nitelikli yaşam alanlarında eğitimlerini sürdürdüğünü belirtti.
"İLİM YAYMA GENÇLİĞİ EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ OLACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının teknoloji ve gençlik bölümünde yapay zekânın insan hayatında meydana getirdiği değişimlere değindi. Teknolojinin etkisinin giderek arttığını söyleyen Erdoğan, kendilerini diğer insanlardan üstün gören tekno-oligarkların günümüzü ve geleceği kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirmek istediğini savundu.
Gençlerin söz konusu anlayışın hedef kitlesi olduğunu belirten Erdoğan, son günlerde okullarda meydana gelen üzücü olaylara işaret etti. Irkçılığı körükleyen, hedonizmi teşvik eden ve kural tanımayan olarak nitelendirdiği yeni nesil elitler karşısında gençlerin korunmasının önemini vurguladı.
Erdoğan, teknoloji alanında yetişen gençlere ilişkin şunları söyledi:
"Tekno-oligarkların insanı, tabiatı, gökyüzünü, hatta ve hatta uzayı metalaştıran tahakkümcü zihniyeti karşısında en büyük güvencemiz TEKNOFEST gençliği olacaktır. Elbette İlim Yayma gençliği olacaktır."
Ortak hedefin teknolojiyi insan merkezli kullanan ve geliştiren bir gençlik yetiştirmek olduğunu ifade eden Erdoğan, daha çok okuyan, düşünen ve üreten; aynı zamanda vicdanını, insanlığını, milli ve manevi değerlerini koruyan bir neslin yetişmesine katkı sunulmasını istedi.
Mehmet Akif Ersoy'un Kur'an'dan ilham alarak İslam'ın çağın idrakine anlatılması gerektiğine ilişkin sözlerini hatırlatan Erdoğan, köklerden kopmadan yenilenmenin, kimliği kaybetmeden ilerlemenin ve medeniyet değerlerinden uzaklaşmadan çağın imkânlarından yararlanmanın önemini dile getirdi.
ERDOĞAN'DAN İLİM YAYMA CAMİASINA: BAŞINIZI ÖNE EĞDİRMEYECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cemiyetin geçmişte çeşitli engellerle karşılaştığını belirterek İlim Yayma hareketinin çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Ülkenin ve milletin yararına gerçekleştirilen faaliyetleri engellemek isteyenlerin geçmişte olduğu gibi gelecekte de bulunacağını savunan Erdoğan, cemiyetin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Makam, koltuk, şöhret ve zenginlik beklentisi taşımadan ömrünü İlim Yayma davasına adayan kişilerin emanetini koruyacaklarını belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Allah'ın izniyle ne bu camianın ne de bu milletin başını öne eğdirmedik, bundan sonra da asla eğdirmeyeceğiz."
Erdoğan, İlim Yayma mensuplarının Türkiye'ye yön verecek gençlerin yetişmesine katkıda bulunacağını ve TEKNOFEST kuşağına yeni isimler kazandıracağını söyledi. Cemiyetin gençlere yönelik çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
ERDEM BAYAZIT'IN ŞİİRİYLE KURUCULARI ANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında İlim Yayma Cemiyetinin vefat eden kurucularını ve geçmişte hizmet veren isimlerini de andı. Şair Erdem Bayazıt'ın "Önden Gidenler" şiirinden mısralar okuyan Erdoğan, cemiyetin kuruluşunda ve gelişmesinde emeği bulunan kişileri gelecek nesillere bir emanet bırakan isimler olarak nitelendirdi.
Erdoğan, kurucular için Allah'tan rahmet dileyerek kabirlerinin nur, mekânlarının cennet olmasını temenni etti. Yurt hizmetlerinden vakıf çalışmalarına, eğitim desteklerinden rehberlik faaliyetlerine kadar İlim Yayma Cemiyetinin çalışmalarını Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerine taşıyanlara teşekkür etti.
"NESİLLER BOYUNCA TAŞINAN EMANETİ BİZDEN SONRAKİLERE TESLİM EDECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma hareketinin 75 yıllık birikiminin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı. Yıl boyunca gerçekleştirilen kuruluş yıl dönümü etkinliklerinin cemiyetin tarihinin kayıt altına alınmasına ve İlim Yayma ruhunun yeni nesillere tanıtılmasına katkı sağlamasını temenni etti.
Programda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un konuşmasını da dinlediğini belirten Erdoğan, Kurtulmuş'un babasının kendileri üzerinde emeği bulunduğunu ifade ederek kendisini rahmetle andı. Cemiyetin geçmişten devraldığı sorumluluğun devam ettirileceğini söyleyen Erdoğan, gençlere duyduğu güveni dile getirdi.
Erdoğan, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Nesiller boyunca elden ele kutlu bir emanet gibi onurla taşınan bu bayrağı inşallah bizler de şanla, şerefle taşıyacak, daha azametli dalgalanması için bizden sonrakilere teslim edeceğiz."
Gençlere seslenen Erdoğan, onlara inandığını, gözlerindeki ışıltının kendisine umut verdiğini ve çalışmalarını durmadan, yılmadan sürdüreceklerini ifade etti.
75. YIL PROGRAMINA BAKANLAR VE SİYASİ İSİMLER KATILDI
İstanbul Kongre Merkezi'ndeki programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün de konuşma yaptı. Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Uygulama Camisi İmam Hatibi Burhan Açıkgöz, programda Kur'an-ı Kerim okudu.
Buluşmaya Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Faruk Acar, Mustafa Demir ve Hayati Yazıcı ile İstanbul Valisi Davut Gül katıldı.
İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tablo hediye etti. Program, aile fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda başta şehit Başbakan Adnan Menderes ve cemiyetin kurucuları olmak üzere, 75 yıldır çalışmalara katkı sunan hocalara, hayırseverlere, gönüllülere, mezunlara ve öğrencilere teşekkür etti. Hayatını kaybeden cemiyet mensuplarını rahmetle anan Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin 75. kuruluş yıl dönümünü kutladı.




