Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü dolayısıyla Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla devam etti. Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Ahlat Millet Bahçesi’ndeki etkinlik alanında yaptığı konuşmanın ardından UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Selçuklu Meydan Mezarlığı’na geçti. Ziyarette Erdoğan’a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve kuvvet komutanları eşlik etti.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ SELÇUKLU MEYDAN MEZARLIĞI’NDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat’taki programın ardından Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etti. Erdoğan burada abidevi mezar taşlarının bulunduğu bölümleri inceledi ve yetkililerden mezarlığın tarihi yapısı hakkında bilgi aldı. Selçuklu Meydan Mezarlığı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alırken dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlıklarından biri olarak kabul ediliyor.

Ziyaret sırasında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş tarafından ecdat ve şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, duanın ardından beraberindeki heyetle hatıra fotoğrafı çektirdi. Mezarlık çıkışında kendisini bekleyen şehit aileleri ve gazilerle bir araya gelen Erdoğan, vatandaşlarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

BAHÇELİ DE ERDOĞAN’A EŞLİK ETTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü programı kapsamında Ahlat’ta yer aldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretine eşlik etti. Heyette siyasi parti genel başkanları, Kabine üyeleri ve kuvvet komutanları da bulundu.

Erdoğan ve Bahçeli, Ahlat’taki yıl dönümü etkinliklerinde daha önce de aynı programlarda bir araya geldi. 25 Ağustos’taki etkinlikler Recep Tayyip Erdoğan Ahlat Millet Bahçesi’nde düzenlenirken, kutlamalar 23-25 Ağustos tarihleri arasında Selçuklu motifleriyle hazırlanan Han Otağı, 50 tematik çadır ve farklı etkinlik alanlarıyla gerçekleştirildi.

ERDOĞAN’DAN AHLAT VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretinden önce Recep Tayyip Erdoğan Ahlat Millet Bahçesi’nde düzenlenen programda konuştu. Erdoğan, Ahlat’ın Anadolu tarihindeki yerine ilişkin değerlendirmesinde Malazgirt’e giden yolun Ahlat’tan açıldığını ve Anadolu’daki tarihsel sürecin önemli merkezlerinden birinin Ahlat olduğunu söyledi.

Erdoğan konuşmasında Ahlat için “Kubbetü’l İslam” ifadesini kullanarak kentin Anadolu’ya giriş sürecindeki tarihsel önemine dikkat çekti. Selçuklu döneminden günümüze ulaşan mezar taşlarını da milli hafızanın unsurları olarak tanımlayan Erdoğan, bölgenin Türk-İslam tarihindeki yerini vurguladı.

“MALAZGİRT’E GİDEN YOL AHLAT’TAN AÇILMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Malazgirt’e giden yol Ahlat’tan açılmıştır. Anadolu’nun düğümü Ahlat’tan çözülmüştür. Kudüs ve İstanbul, Ahlat’ta vücut bulan imanla fethedilmiştir” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Ahlat’ın yalnızca tarihsel bir yerleşim olmadığını, Anadolu’daki siyasi ve kültürel gelişmeler açısından da önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Malazgirt Zaferi’nin 26 Ağustos 1071’de Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusunun Bizans ordusunu mağlup etmesiyle sonuçlanmasının ardından Anadolu’daki Türk hakimiyetinin genişlemesi hız kazandı. Zaferin yıl dönümü her yıl Ahlat ve Malazgirt başta olmak üzere çeşitli programlarla anılıyor.

SELÇUKLU MEZAR TAŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Erdoğan, konuşmasında Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki tarihi mezar taşlarına da değindi. Mezarlıkta binlerce tarihi şahidenin bulunduğunu belirten Erdoğan, söz konusu eserlerin geçmişten günümüze ulaşan tarihi belgeler niteliğinde olduğunu ifade etti. Selçuklu Meydan Mezarlığı, farklı dönemlere ait mezar taşları ve üzerlerindeki yazı, motif ve süslemelerle Ahlat’ın en önemli tarihi alanlarından biri olarak öne çıkıyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan alan, Selçuklu ve devamındaki dönemlere ilişkin taş işçiliğinin örneklerini barındırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da mezarlık ziyaretinde söz konusu abidevi mezar taşlarının bulunduğu bölümleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

NEMRUT KALDERASI MİLLİ PARK İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ahlat programındaki başlıklardan biri de Nemrut Kalderası oldu. Erdoğan, Ahlat, Tatvan ve Güroymak sınırları içinde bulunan Nemrut Kalderası’nın yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile milli park ilan edildiğini açıkladı. Kararla bölgedeki doğal ve kültürel değerlerin koruma statüsünün yeniden düzenlenmesi amaçlandı.

Nemrut Kalderası, Bitlis sınırları içerisinde bulunan volkanik yapısı, gölleri ve doğal alanlarıyla bölgenin önemli turizm noktaları arasında yer alıyor. Milli park kararıyla birlikte alanın korunması ve yönetimine ilişkin süreç ilgili kamu kurumları tarafından yürütülecek.

Ahlat’ta Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü coşkusu
Ahlat’ta Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü coşkusu
İçeriği Görüntüle

“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” SÜRECİNE AHLAT’TAN MESAJ

Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü programındaki konuşmasında “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırılan sürece de değindi. Sürecin hedefine ulaşması halinde Türkiye açısından yeni bir dönemin başlayacağını belirten Erdoğan, kardeşlik, barış ve istikrar mesajları verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörsüz Türkiye sürecimiz hedefine ulaştığında inşallah milletimizin önünde yeni bir dönemin kapıları açılacak” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca sürecin tamamlanmasıyla birlikte ekonomik ve toplumsal imkanların da genişleyeceğini belirten mesajlar verdi.

“KAZANAN 86 MİLYON VATANDAŞIYLA TÜRK MİLLETİ OLACAK”

Erdoğan konuşmasının devamında sürecin sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Kazanan insanlık cephesi olacak, kardeşlik olacak. Barış ve istikrar olacak. Kazanan 86 milyon vatandaşıyla Türk milleti olacak” dedi. Cumhurbaşkanı, “Büyük ve güçlü Türkiye’nin şafağı sökmüştür. Türkiye Yüzyılı’nın inşası başlamıştır” ifadelerini de kullandı.

Erdoğan’ın konuşması, Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü programının ardından Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyareti ve Ahlat’taki diğer resmi temaslarla devam etti.

KABİNE AHLAT’TA TOPLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gün içindeki programında Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı da yer aldı. Günün ilk programlarında toplantının daha sonra gerçekleştirileceği belirtilirken, saat 17.30 itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin Erdoğan başkanlığında Ahlat’ta toplandığı duyuruldu.

Kabine toplantısı, Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü etkinliklerinin gerçekleştirildiği gün Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Ahlat programının resmi takviminde Erdoğan’ın Millet Bahçesi’ndeki etkinliklere katılması, Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etmesi ve ardından Kabine toplantısına başkanlık etmesi yer aldı.

AHLAT’TAKİ PROGRAM MALAZGİRT’LE DEVAM EDECEK

Malazgirt Zaferi’nin 955. yıl dönümü dolayısıyla Ahlat’ta gerçekleştirilen programlar 23 Ağustos’ta başladı. Recep Tayyip Erdoğan Ahlat Millet Bahçesi’ndeki etkinlik alanında Selçuklu motifleriyle hazırlanan Han Otağı, 50 tematik çadır, geleneksel spor alanları ve farklı kurumlara ait stantlar ziyaretçilere açıldı.

Zaferin yıl dönümü programlarının 26 Ağustos’ta Muş’un Malazgirt ilçesindeki etkinliklerle sürmesi planlanıyor. Ahlat ve Malazgirt’te gerçekleştirilen programlar, 1071 Malazgirt Zaferi’nin 955. yılı kapsamında düzenleniyor.