18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110. yıl dönümü nedeniyle Çanakkale’de törenler gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında düzenlenen ilk tören, Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Enes Arslan katıldı.
Protokol üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1994 yılında 253 bin şehit adına 3972 sayılı Kanun'la Çanakkale'ye verilen "Çanakkale Geçilmez" yazılı altın madalya, Bakan Güler tarafından Türk bayrağına toka edildi.
Madalya takma işleminin ardından Güler tarafından öpülen Türk bayrağı göndere çekildi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Tören kapsamında TCG Kınalıada korvetinden 21 pare top atışı yapıldı.
PROTOKOL ÜYELERİ TÖRENE KATILDI
Törenin ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, alanda bulunan çocuklarla fotoğraf çektirdi. Daha sonra Çanakkale Valisi Ömer Toraman’ı makamında ziyaret etti.
Törene ayrıca AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Askeri Ataşe Kaptan Ben Esler, İngiltere'nin Askeri Ataşe Yardımcısı Nick Mattock, Yeni Zelanda Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Erin Morriss, İngiltere Askeri Ateşe Asistanı Aaron Graham ve Fransa Askeri Ateşe Yardımcısı Hubert Michon katıldı. Siyasi partilerin temsilcileri de törende yer aldı.
ANKARA’DA ŞEHİT DİPLOMATLAR ANILDI
Ankara’da da Dışişleri Bakanlığı tarafından tören düzenlendi. Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki Dışişleri Şehitliği’nde yapılan törene şehit diplomatların aileleri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, Türk diplomatlar ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.
Törende Kur'an-ı Kerim okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.
Konuşmasında Gümrükçü, “Bugün, 18 Mart Şehitleri Anma Günü vesilesiyle yurt dışında ülkemizi büyük bir özveri ve şerefle temsil ederken şehit edilen diplomatlarımız ile aile fertlerinin manevi huzurunda, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
TERÖR SALDIRILARINDA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI
Gümrükçü, Çanakkale'den Dumlupınar'a, Kore'den Kıbrıs'a, Sarıkamış'tan 15 Temmuz’a kadar hayatını kaybeden tüm vatandaşları andı.
Konuşmasında, ASALA, 17 Kasım ve PKK gibi örgütler tarafından düzenlenen saldırılarda şehit olan diplomatlar ve yakınlarına da değinildi. Bu saldırılarda 41 kişinin hayatını kaybettiğini, birçok kişinin de yaralandığını hatırlattı.
“Görevleri başında şehit olan diplomatlarımız ve mensuplarımız ebediyen kalplerimizde yaşarken, birer barış elçisi olan diplomatlarımızı terörle susturmak isteyenler ise tarihin karanlık sayfalarına hapsolmaya mahkumdur.” diyen Gümrükçü, diplomatlara yönelik saldırıların dünya barışına da tehdit oluşturduğunu söyledi.
ANIT VE PLAKET ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Gümrükçü, şehit diplomatların anısını yaşatmak amacıyla çeşitli ülkelerde anıt ve plaket yerleştirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Şu ana kadar Sidney, Ottawa, Lahey, Lizbon, Viyana, Burgaz ve Belgrad şehirlerinde bu çalışmaların tamamlandığını, yeni yerler için de girişimlerin sürdüğünü aktardı.
Törenin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği adına anıta çelenk bırakıldı. Katılımcılar, şehit mezarlarını ziyaret etti. Tören, ziyaretlerin ardından sona erdi.