Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 5. Yasama Yılı'ndaki ilk grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni yasama dönemine ilişkin mesajlar veren Bahçeli; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığı, 2028 seçimleri, "Terörsüz Türkiye" süreci, kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin iddialar ve İsrail konusunda değerlendirmeler yaptı.

BAHÇELİ'DEN YENİ YASAMA YILI MESAJI

Konuşmasına yeni yasama yılının Türkiye'ye, siyasi partilere ve milletvekillerine hayırlı olması temennisiyle başlayan Bahçeli, önlerindeki Meclis döneminin siyasi tartışmaların yanı sıra Türkiye'nin orta ve uzun vadeli geleceğini ilgilendiren düzenlemelerin gündeme geleceği bir dönem olacağını söyledi.

Siyasi partilerin siyaset alanını güçlendirmek için var olduğunu belirten Bahçeli, demokratik kültürün olgunlaşması için mutabakat içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Siyasi partiler arasındaki ideolojik farklılıklara da değinen Bahçeli, politik merkezin Türkiye olduğunu vurgulayarak "Pergelimizin sabit ucu Ankara'dır" ifadesini kullandı.

"TERÖRSÜZ TÜRKİYE" SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Bahçeli, konuşmasının bir bölümünü "Terörsüz Türkiye" olarak adlandırılan sürece ayırdı. MHP'nin siyasi çizgisinden ve duruşundan ödün vermediğini belirten Bahçeli, siyaseti toplumsal uzlaşının tesis edilmesinin bir aracı olarak gördüklerini söyledi.

Temel hedeflerinin bölgenin terörden tamamen arındırılması ve gelecek kuşakların refahının güvence altına alınması olduğunu dile getiren Bahçeli, terör sorununun kalıcı olarak sona erdirilmesi için tarihi bir fırsat bulunduğunu ifade etti. Bahçeli, süreç kapsamında yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını da hayati konular arasında gösterdi.

"HER İDDİA BAĞIMSIZ, TARAFSIZ VE ŞEFFAF BİÇİMDE SORUŞTURULMALI"

Kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin iddiaları da gündemine alan Bahçeli, siyasi görüş, makam veya yapı ayrımı yapılmadan usulsüzlük iddialarının araştırılması gerektiğini söyledi. Soruşturmaların bağımsız, tarafsız ve şeffaf şekilde yürütülmesini isteyen Bahçeli, işlemlerde hukuk devleti ilkesine uyulması gerektiğini belirtti.

Bahçeli, Türkiye'de toplumsal güvenin erozyona uğramaması gerektiğini ifade ederek kamu kaynaklarının usulsüz kullanımına ilişkin ortaya atılan her iddianın araştırılması yönünde çağrı yaptı.

Ali Koç, MHK için "Son kötü olacak" demişti
Ali Koç, MHK için "Son kötü olacak" demişti
İçeriği Görüntüle

BAHÇELİ'DEN İSRAİL VE BM AÇIKLAMASI

Bahçeli, dış politikaya ilişkin bölümde İsrail ve Birleşmiş Milletler hakkında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki gelişmeler karşısında etkili müdahalede bulunamadığını savunan Bahçeli, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasına tepki gösterdi.

İsrail'in bölge halkları ve dünya için tehdit oluşturduğunu söyleyen Bahçeli, İsrail'in politikalarının önlenmesi için İslam ülkelerinin ortak bir tavır ortaya koyması gerektiğini belirtti. MHP lideri, daha önce gündeme getirdiği "Kudüs İttifakı" önerisine de değinerek bölgesel güvenliğe ilişkin görüşlerini aktardı.

"ERDOĞAN BİR KEZ DAHA ADAY OLMALI"

Bahçeli'nin grup toplantısındaki açıklamalarının önemli gündem başlıklarından biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığı oldu. MHP lideri, Cumhur İttifakı'nın bir sonraki cumhurbaşkanı adayının yeniden Erdoğan olmasını istediklerini açıkladı.

Türkiye'nin mevcut politik istikametini sürdürmesi gerektiğini savunan Bahçeli, Erdoğan'ın bir dönem daha görev üstlenmesi yönündeki taleplerini dile getirdi. Bahçeli, Erdoğan'ın bir kez daha aday olması ve üçüncü defa cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiğini ifade ederek bunun gerçekleşmesi için siyasi ve toplumsal zeminin bulunduğunu söyledi.

ERDOĞAN'IN ADAYLIĞI İÇİN TBMM'YE ÇAĞRI

Bahçeli, Erdoğan'ın yeniden adaylığının hukuki zemini konusunda Anayasa'nın 116. maddesine işaret etti. Söz konusu düzenlemede cumhurbaşkanının ikinci döneminde TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanının bir defa daha aday olabileceğinin düzenlendiğini hatırlattı.

MHP'nin yaklaşımını açıklayan Bahçeli, Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi için TBMM'nin uygun zamanda ve mümkün olan en geniş mutabakatla seçimlerin yenilenmesine karar vermesi gerektiğini söyledi. MHP liderinin çağrısı, cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınmasından ziyade seçimlerin yine 2028 yılı içinde Meclis kararıyla yenilenmesini öngörüyor.

"SEÇİMLER 2028 YILI İÇİNDE YAPILMALI"

Bahçeli, seçim takvimine ilişkin olarak 2028 yılını işaret etti. TBMM'nin seçimlerin yenilenmesi yönünde alacağı kararın ardından cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yine 2028 yılı içerisinde yapılmasını isteyen Bahçeli, söz konusu yöntemin istikrar ve öngörülebilirliğe zarar vermeyeceğini savundu.

Seçimlerin yenilenmesi kararının Meclis tarafından alınması halinde Erdoğan'ın yeniden adaylığının önünün açılacağını belirten Bahçeli, böyle bir adımla adaylık konusundaki tartışmaların da sona ereceğini ifade etti.

"YÜRÜTMEDE ERDOĞAN, YASAMADA MHP OLMALIDIR"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 2028 seçimlerine ilişkin partisinin siyasi hedefini de açıkladı. Cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan'a destek veren Bahçeli, milletvekili seçimlerinde ise MHP'nin Meclis'teki gücünün artırılması hedefini ortaya koydu.

Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yürütme ve yasama ayaklarına ilişkin seçim hedefini "Yürütmede Erdoğan, yasamada MHP olmalıdır" sözleriyle ifade etti. Böylece MHP lideri, Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı konusunda Erdoğan'ı işaret ederken partisinin 2028 milletvekili seçimlerine ilişkin hedefini de açıkladı.