banner38

06.10.2019, 02:06

TCG Kınalıada, ADVENT ve Atmaca... Artık Harpoon devri kapandı

Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk askeri gemi inşa sanayi geçtiğimiz haftalarda önemli bir başarıya imza atarak yeni bir kabiliyet kazandı. İstanbul Tersane Komutanlığı’nda üretilen ve donanmanın harp filosuna taze kan olacak olan TCG Kınalıada (F-514) Denizaltı Savunma Harbi (DSH) Korveti teslim edildi. Hem de milli anti-ship (gemisavar) füze ROKETSAN-Atmaca, milli savaş yönetim sistemi HAVELSAN-Dz.K.K.’lığı ARMERKOM’un ortak çalışması-ADVENT ve torpido karşı tedbir sistemi ASELSAN-Hızır ile birlikte veya bunları donanmış halde.

MİLGEM korvetleri, Ada sınıfı korvet olarak 4 adet yapıldı ve hizmete girdi. TCG Kınalıada F-514 serinin son gemisi. Bundan sonra Ada sınıfı üretilmeyecek ve daha büyük olan İ sınıfı firkateyn ve yine milli imkanlarla TF-2000 Hava savunma destroyerleri inşa edilecek. Ayıca kamuoyunda tek seferde en büyük ihracat rekoru şeklinde ünlenen Pakistan deniz kuvvetleri için de 4 MİLGEM yani Ada sınıfı korvet inşa edilerek ihraç edilmiş olacak.

Bugün size milli savaş yönetim sistemi ADVENT’ten (Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi) bahsetmek istiyorum. Öncesinde TCG Kınalıada’nın diğer kardeşlerinden farklı yeni milli sistemler taşıdığını belirtmekte fayda var. Bunlardan bazıları ASELSAN Hızır torpido karşı tedbir sistemi ile Deniz Gözü-Ahtapot Elektro-Optik Keşif ve Gözetleme Sistemi. Kamuoyunda en çok konuşulan ise milli gemisavar füzemiz Atmaca’nın envantere alındığı ilk savaş gemisi olması.

Evet 200 km menzilli milli gemisavar füze (güdümlü) Atmaca düşman gemileri ile savaşta TCG Kınalıada’nın ana silah sistemi olacak.

Bu şu demek: TCG Anadolu diğer gemilerimizde olduğu gibi ABD yapımı Harpoon füzeleri değil, yerine Atmaca füzesi taşıyor.

ADVENT SAVAŞ YÖNETİM SİSTEMİ

Bildiğiniz üzere daha önce GENESİS sistemi yapılmıştı. Başka ülkelerden örnek vermek gerekir ise ABD donanmasının balistik füze önleme sisteminin de belkemiği olan AEGIS savaş yönetim sistemi var. İşte ADVENT de HAVELSAN ile Deniz K.K.’lığı ARMERKOM’un ortak çalışması sonucu doğdu. İlk kez TCG Kınalıada’da operasyonel manada kullanılacak. Yani Atmaca ile aynı şekilde ve zamanda. Bir süre sonra ise daha önce hizmete girmiş iki MİLGEM korvetine daha uygulanacak.

ADVENT deniz kuvvetlerinin tüm ağ merkezli harp ihtiyacına cevap verecek şekilde dizayn edilmiş. Geminin savaş yönetim merkezi veya beyni olan birleşik harekât merkezi BHM’deki tüm konsollarından erişilebilen sistem aynı zamanda NATO data-link sistemleri (Link 11/16/22) kabiliyetlerine sahip.

Gemideki silahların idare edildiği BHM’deki tüm konsollar üzerinde koşan bir yazılım olan ADVENT aynı zamanda bunları birbirine ve diğer gemilere entegre eden bir sistem. ADVENT yani Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi 6 milyon satır kod yazılması ile oluştu. Sistemin özetini resmi broşürlerini kaynak alarak şöyle özetleyebiliriz:

• Savaş Yönetim Sistemi

• Çoklu Veri Linkleri Sistemi

• Mesaj İşletim Sistemi (MİS)

• Gemi Veri Dağıtım ve Zaman Sistemi (GVDS/GZS)

• Savaş Sistemi Veri Ağları ve Video Ağları

• Gemi Bilgi Sistemi (GEB)

• Tam bütünleşik taktik data link işlevlerine tüm operatör konsolları üzerinden erişim

• Tek gemi yerine kuvvet odaklı

• Ağ destekli harekât yaklaşımının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veren

• Karar destek sistemleri ile kullanıcının süratli ve doğru karar vermesini kolaylaştırmayı öngören

• Yeni silah ve sensörlerin kullanımında esnek bir yapıyı hedefleyen

Tamamen milli ve yerli bir savaş yönetim sistemidir. ADVENT SYS sayesinde savaş gemilerimiz, Kement projesi ile (METEKSAN) Ağ Merkezli Harp yeteneği kazanacak olan ATMACA gemisavar füzelerini kontrol edebileceklerdir.

MİLLİ FÜZELERİN VEYA BAŞKA SİSTEMLERİM MİLLİ PLATFORMLARDA OLMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Peki milli savaş platformlarında milli mühimmatın ve yazılımın kullanılması neden önemli? Platform: uçak, gemi, denizaltı, tank gibi kendi başına hareket eden ve savaşan araçlara diyoruz. Örneğin MMU TF-X projemiz bitince kendi uçağımıza hala ABD malı hava-hava ve hava-yer füzeleri taksak uçağı yapmamızın bağımsız karar verme ve hareket etme adına ne anlamı olurdu? Uçağınızın ambargoda atacak füzesi olmaz ise veya geminizin. Bu yüzden milli hava-hava füze sistemi Göktuğ ailesi doğdu. Bunu sadece ambargo olarak düşünmeyin. Ani çıkan bir savaşta yeterli stokunuz yok ise üretici ülke size füze yetiştirmek için imkanlarını seferber etmek zorunda değildir.

Bu stok olayı modern Avrupa ordularında bile sorun oldu. Yakın zamandaki Libya operasyonunda bir süre sonra Fransız ve İngiliz hava kuvvetlerinin akıllı/güdümlü bombaları bitti. ABD olmasa yani ABD vermese harekata devam edemeyeceklerdi. Bu durum planlama ve stratejik rezervin önemini gösterse de Avrupa ülkelerinin Rus tehdidi karşısında ne kadar hazırlıklı olduğunun ibret verici bir örneği idi. Eğer atacak füzeniz veya bombanız yok ise platformu da boşuna yapmış olmaz mısınız? Diğer yandan hatırlayın Kardak Krizi’nden çok sonra açıklama yapan o zamanın ABD-Türkiye Büyükelçisi “Biz zaten füzeleri ayarlamıştık, savaş çıksa bile Türk ve Yunan gemileri birbirini vuramayacaktı” demişti. Aslında tabi ki bir Büyükelçi de olsa askeri teknolojiye hâkim olmayabilir. Kast ettiği her iki ülkenin de kullandığı Harpoon gemisavar sistemlerinin güdüm sisteminin bölgeye uygulanacak bir karıştırma veya bölgedeki GPS sinyallerinin kapatılması sebebi ile hedefini bulamayacak olması. Ancak Büyükelçiye sormak lazım, en azında ben yıllardır merak ediyorum: gemilerin baş topu ve torpidolarını nasıl engelleyecektiler?

Neyse önemli olan bu ifadeden çıkarılacak sonuç. Şimdi ise TCG Kınalıada için bunu yapmaları imkânsız. Çünkü Hapoon yok Atmaca var. Diğer yandan gemide tek olay gemisavar füze değil. Birçok sistem üzerinde koşan yazılımlar var. En önemlisi savaş yönetim sistemi yazılımı ADVENT de HAVELSAN-ARMERKOM ortak çalışması. Zaten bildiğiniz üzere MİLGEM’lerin radar sistemleri ASELSAN yapımı. Şimdi Deniz Gözü-Ahtapot Elektro-Optik Keşif ve Gözetleme Sistemi ve milli Hızır torpido karıştırıcı da eklendi. Milli Torpido projesi “AKYA” zaten devam ediyor. Ayrıca gemiden de fırlatılma imkânı olacak olan milli uzun menzilli seyir füzesi Gezgin projesi devam ediyor. Milli çok namlulu hava savunma top sistemi Korkut uzun süre önce hizmete girmişti. Bunun gemi konuşlu versiyonu Gökdeniz’i IDEF-19’da görmüştük. Yakında Gökdeniz de milli gemilere uygulanacak. Milli torpido aldatma, sualtı bombası, chaff fırlatıcı da zaten gemilerde mevcut.

Geriye gemideki silah sistemlerinden sadece hava savunma sistemleri kaldı. Gökdeniz yapıldı ama füze olarak şu an gemilerimizde ABD yapımı SM-1, Sea Sparrow ve RAM füzeleri bulunmakta. Bildiğiniz üzere alçak irtifa hava savunma sistemi Hisar-A ve orta irtifa sistemi Hisar-O da testleri devam ediyor ve seri üretim için gün sayıyor. İşte IDEF-19’da maketlerinde gördüğümüz üzere bu sistemlerde yine güvertenin ortasından eski Harpoon yeni Atmaca füzelerinin tam yanına yerleştirilecek. Dolayısı ile hava savunma sistemleri de yerli üretim, milli sistemler olacak. Siper yüksek irtifa füzesi ne zaman yapılır, gemi konuşlu olur mu bilemem ama İ sınıfı firkateynlerinden sonra yapılacak olan TF-2000 hava savunma destroyerinde belki EUROSAM niyet anlaşması ve firmanın teklifleri kabul görür ise Hisar-A/O yanında, Atmaca ve üçüncü bir savunma füzesi olarak EUROSAM SAMP-T Aster-30 veya onun ortak yapılmış muadili milli ABM füzesi veya firmanın teklif ettiği söylenen Aster-30B1NT’yi görebiliriz. Böylece hava-savunma füze eksiği de giderilmiş olur. Zaten bana göre Türk donanmasının en önemli eksiği hava ve füze savunma muhrip/destroyer veya kruvazörünün olmayışı. Bu yüzden MİLGEM’lerden 4-5 kart daha maliyetli olan TF-2000 muhribinin bir an önce yapılmasını dört gözle bekliyorum.

Dolayısı ile TCG Kınalıada gibi bir savaş gemisi/ denizaltı harbi korvetinde milli SYS yanında tüm füze sistemlerinin kısaca baş topu hariç tüm silah sistemlerini bir süre sonra yerli ve milli imkanlarla üretilmiş füzeler/sistemler olarak görebilecek olmamız çok umut verici ve sevindirici. Emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

[email protected]

https://twitter.com/hkilichsword

Yorumlar (5)
Süleyman 4 yıl önce
Hakan bey yazınız çok güzel olmuş ya peki çafrad radarı ne aşamada testler bittimi yoksa bitmek üzeremi
Serkan aydin 4 yıl önce
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş emeginize sağlık hakan bey..sizde olmasa bu askeri konularda bilgi sahibi olamiycaz..yazilarinizda verdiğiniz bilgiler analitik ve detaylı buda son derece aydınlatıcı oluyor..deniz kuvvetlerimiz iyi işler çıkarıyor gelecek projoksiyoni ve vizyonu ise gayet nitelikli görünüyor ..insAllah bir zeval gelmez bir aksilik çıkmazda planlanan herşey fazlası ile hasıl olur
Süleyman Yılmaz 4 yıl önce
Gezgin füzemiz bi an önce bitirilmeli
Nefalim 4 yıl önce
TF-4500( TF-100)lerin görünümü ve etkinliği proje bazında çok iyiydi....Velâkin, bunların üretiminden şimdilik vazgeçildi....Proje, TF-2000'e doğru evrildi......
Sevda Karaca 4 yıl önce
Hakan Bey,
Sea Sparrow füzesini hava savunma füzesi olarak yazmissiniz. Cahilligimi hosgörun, 20 yil önce Muharip gemimiz bir Sea Sparrow füzesiyle vurulmamismiydi? Hava füzelerini deniz hedelferine yönlendirmek mümkünmü?
banner35
Günün Anketi Tümü
Seçimi kaybedenler istifa etmeli mi?
banner21
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Fenerbahçe 7 21
2. Galatasaray 7 19
3. A.Demirspor 7 14
4. Beşiktaş 7 13
5. Trabzonspor 7 12
6. Kasımpasa 7 12
7. Hatayspor 7 11
8. Rizespor 7 11
9. Kayserispor 6 9
10. Antalyaspor 7 9
11. Konyaspor 7 9
12. Sivasspor 7 7
13. Alanyaspor 7 7
14. Ankaragücü 7 6
15. Karagümrük 7 6
16. Gaziantep FK 7 6
17. Pendikspor 7 4
18. Başakşehir 6 3
19. İstanbulspor 6 2
20. Samsunspor 6 1
Takımlar O P
1. Eyüpspor 7 18
2. Bandırmaspor 7 15
3. Kocaelispor 7 15
4. Bodrumspor 7 14
5. Manisa FK 7 12
6. Ahlatçı Çorum FK 7 12
7. Keçiörengücü 7 11
8. Gençlerbirliği 7 11
9. Erzurumspor 7 9
10. Şanlıurfaspor 7 9
11. Göztepe 6 8
12. Sakaryaspor 7 8
13. Adanaspor 6 6
14. Boluspor 7 6
15. Giresunspor 7 5
16. Altay 7 5
17. Tuzlaspor 7 4
18. Ümraniye 7 2
Takımlar O P
1. M.City 7 18
2. Tottenham 7 17
3. Arsenal 7 17
4. Liverpool 7 16
5. Aston Villa 7 15
6. Brighton 7 15
7. West Ham United 7 13
8. Newcastle 7 12
9. Crystal Palace 7 11
10. M. United 7 9
11. Nottingham Forest 7 8
12. Fulham 6 8
13. Brentford 7 7
14. Wolves 7 7
15. Chelsea 6 5
16. Everton 7 4
17. Luton Town 6 4
18. Bournemouth 7 3
19. Burnley 6 1
20. Sheffield United 7 1
Takımlar O P
1. Real Madrid 8 21
2. Barcelona 8 20
3. Girona 8 19
4. Atletico Madrid 7 16
5. Real Sociedad 8 15
6. Athletic Bilbao 8 14
7. Real Betis 8 12
8. Rayo Vallecano 8 12
9. Osasuna 8 10
10. Valencia 8 10
11. Getafe 8 9
12. Cadiz 8 9
13. Villarreal 8 8
14. Sevilla 7 7
15. Mallorca 8 7
16. Deportivo Alaves 8 7
17. Celta Vigo 7 5
18. Las Palmas 7 5
19. Granada 8 5
20. Almeria 8 3
banner23